Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
България си иска 22-та тона злато от Русия. Оттам обявиха защо няма да ни го върнат
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 08:52 / 06.10.2021Коментари (3)327
©
България няма да получи исканото от Русия злато и сребро, защото срещу тях е получила стойността им в международна валута, пише руското списание “Аргументи и факти". Агенция “Фокус" представя отговора на въпроса “Какво злато иска България от Русия?"

Правото на България да иска от Русия 22 тона злато и 50 тона сребро беше признато от Европейския съд по правата на човека (ЕКПЧ). Той постанови, че Москва трябва да върне бившите български активи, закупени от СССР за сметка на външния дълг, на бившия български цар Симеон II (Симеон Сакскобургготски), който заведе дело.

През 1960 г. Държавната банка на СССР изпълнява искането на Българската народна банка и погасява западните заеми на страната, като закупува злато и сребро. Те им плащаха в конвертируема валута по пазарния курс. През 90 -те години българите отменят решението за продажба на златните резерви на Съветския съюз и ЕСПЧ нареди на българското правителство да приеме закон за връщане на кралските активи, изискващ връщането на благородни метали на бившия монарх, гражданин на САЩ.

Панагюрското златно съкровище ще грее в балчишкия “Дворец"

"Споразумението между България и СССР беше в съответствие с международното право“, казва Валери Абрамов, главен изследовател в Института за изследване на международните икономически отношения към Финансовия университет при правителството на Руската федерация.

Не нашата страна конфискува златото и среброто от царя, а България и ги предаде на СССР не само така, но и като получи стойността им в чуждестранна валута. Искът на бившия цар е легитимен само по отношение на имоти, намиращи се на територията на България, но не и в Русия. Освен това ЕСПЧ няма право да разглежда такива спорове, не става въпрос за икономически арбитраж. И накрая, Руската федерация има приоритет пред националното законодателство пред международното право. Така България няма да получава злато от нас, заключи Абрамов.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
то е ясно, комунистите са овапцали нещата....
+1
 
 
А какво стана с грабежа до 1960г.? Какво е станало с нашия трезор през 1944г., когато съветски войници са крещяли в БНБ да се отваря всичко наред? Ясно е, че откраднато от държава, която не признава международното право, няма как да се получи, нито ще си върнем изнесените самолетни и други заводи някога, но на всяка цена трябва да си получим обратно заграбените архиви. Време е за ултиматум.
+2
 
 
от рушляци се взима само с кръв!Пак продавайте земя и апартаменти на тези пиявици!
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Санирането на сградите
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: