Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
България с нов и силен сътрудник в сферата на туризма
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:13 / 08.10.2020Коментари (0)375
©
Министърът на туризма Марияна Николова и хърватският ѝ колега Николина Бърняц подписаха Меморандум за разбирателство и разширяване на сътрудничеството в областта на туризма. Те парафираха документа днес в Загреб, където българският министър е на работно посещение.

 

Николова посочи, че оценява високо развитието на приятелските отношения между двете страни и разширяването на стратегическото партньорство във всички области на сътрудничество.

"В условията на продължаващата пандемия от COVID-19 считам, че е от ключово значение да продължим да работим заедно", категорична бе Николова. Тя допълни, че подписването на Меморандума е важна стъпка за насърчаване на двустранните връзки в туризма.

Марияна Николова посочи, че с Бърняц са обсъдили и възможността за насърчаване на доброто двустранно партньорство между туроператорите на двете страни, както и за съвместно промотиране на трети пазари.

"Приветствам решението на хърватския национален превозвач “Croatia Airways" да започне редовни седмични полети между София и Загреб – в момент, в който са налице необходимите условия за това", уточни вицепремиерът.

С Бърняц Николова обсъди възможностите за съвместни инициативи между двете страни. Част от тях предвиждат създаването на общи туристически продукти и развитие на здравен, културен, зимен и спортен туризъм.

"Ценим високо активния диалог на най-високо ниво през последните години. Отношенията между България и Хърватия се основават на дългогодишни исторически традиции и приятелски отношения между двата народа", заяви по време на срещата министър Николова. Тя подчерта, че Хърватия е приоритетен туристически пазар и партньор на България. Всяка година се увеличава броят на хърватските гости, посещавали България. През 2019 г. ръстът е бил 31,1%.

По предложение на Николова бе обсъдена и темата за възобновяване на дейността на Съвместната работна група. Първото заседание ще бъде проведено онлайн, а през пролетта на 2021 г. ще се търси възможност за присъствена среща в София. Марияна Николова отправи покана за участие на Хърватия в туристическите изложения в България.

Пред своя хомолог българският министър представи мерките, които правителството ни предприе в подкрепа на туристическия сектор за преодоляване на трудностите, причинени от световната пандемия.

Министър Бърняц посочи, че спадът в туристическия сектор в Хърватия е около 60%, като през тази година страната е била посетена от едва 7,4 млн. туристи. Според нея Хърватия е постигнала добри резултати на фона на кризата, причинена от COVID -19 и земетресението, което нанесе материални щети в някои области на страната.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: