Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
България разхищава 2/3 от минералната си вода
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:50 / 11.12.2015Коментари (7)529
©
България е на второ място по находища на минерални води в света след Исландия, твърдят експерти. Но за съжаление, по-голямата част от този ресурс се пилее, съобщи наскоро екоминистър Ивелина Василева. В страната се губят около 2/3 от минералните води.

Сред виновниците за разхищението са 12 от общините, които са проявили желание да ползват изворите си, но не са заделили нужния ресурс за целта. Ако до края на годината не започнат да стопанисват отдадените им находища на минерална вода, ще загубят правото да ги ползват.

От ековедомството обясниха, че е твърде рано да се посочат кои точно находища на минерална вода и от кои общини ще преминат отново за стопанисване и управление към басейновите дирекции. Правото на общините да ползват находищата се погасява при неупражняването му за срок от 5 години. Първите предоставени находища са от началото на 2011 г., т.е. в началото на 2016 г. ще бъде ясно кои находища от кои общини ще преминат отново към басейновите дирекции, съобщиха от ековедомството.

"Тревожно е, че се пропиляват възможностите, които предоставя това богатство. Като говорим за минерални води - не само бутилиращата вода индустрия, но и редица други сектори от икономиката имат интерес от по-рационалното и устойчиво използване", каза изпълнителният директор на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България Жана Величкова.

Причина за това прахосничество на вода е и фактът, че част от сондажите са стари и амортизирани съоръжения на половин век. Според изпълнителния директор на Българската асоциация по подземни води Величко Величков именно старите съоръжения са причина за близо 90% от загубите.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
И кучето не яде кокала , но и на друг не го дава ! По-зли са и от песове!!!
0
 
 
Ми да си обновят съоръженията - не може само да ползваш и да смучеш без инвестиции (придобит навик от последните десетилетия). А колко е струвало когато е правена инфраструктурата е отделен въпрос и със сигурност голяма част не работи добре заради неподдръжката и никаквата профилактика, топлкова типична по нашите ширини. И на всичкото отгоре половината вода по магазините предполагам е чешмяна или речна, а и цените са много по-високи на мин.вода от Италия и къде ли не. И плащаме луди пари за отопление на газ, вместо да се ползва водата. Такава инфраструктура е имало на мн места като в Момин проход, но познайте дали не е заличена с лека ръка след промените.
0
 
 
И кво от това имаме най-скъпата минерална вода в Европа рџ?‚рџ?‚рџ?‚
+4
 
 
Имаме невероятен ресурс и това е водата - най-качествената вода в Европа! Но за да задържим ресурса трябва незабавно да се залесяват изсечените гори навсякъде в страната!
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Специализирани полицейски операции в страната
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: