Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
България и Португалия тясно ще си сътрудничат в цифровата в област
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:42 / 14.12.2022Коментари (0)243
©
България и Португалия тясно ще си сътрудничат в цифровата в област. За това се договориха министърът на електронното управление Георги Тодоров и португалският държавен секретар по цифровизацията и модернизация на администрацията Марио Камполарго. Двустранната среща на двамата министри се проведе в рамките на заседанието на комитета по цифрова икономика на организацията за икономическо сътрудничество и развитие в Гран Канария, Испания, информира пресцентърът на Министерството на електронното управление.

Марио Камполарго представи пред българския си колега португалския опит и стратегията на страната му по пътя към цифровата трансформация. Португалия поставя гражданите в центъра на цифровата трансформация, подпомага бизнеса и предоставя по различни канали всевъзможни административни услуги. Основен елемент от успехът на страната е развитието на изкуствения интелект и на блокчейн технологията.

Министър Георги Тодоров сподели българският поглед към процеса на цифрова трансформация и разбирането и на двете страни, че в центъра на усилията на работата на администрацията трябва да стоят интересите на гражданите и нуждите на бизнеса.

"Като резултат от нашите усилия искаме хората и компаниите да не си губят времето по опашки и гишета, а да използват това време за себе си, мечтаейки и реализирайки идеите си. От това ще спечелим всички“, подчерта министър Тодоров.

Той покани министър Камполарго да посети България, като в рамките на визитата да се подпише съвместно споразумение за работа в цифровата област. Още следващата седмица започват онлайн срещи на екипи от двете министерства, които да очертаят приоритетните 3 области на бъдещата съвместна дейност.

В рамките на днешното заседание на комитета по цифрова политика на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие в Лас Палмас, Надя Калвино – заместник министър-председател на Испания, специално благодари на България като кандидат член на ОИСР за усилията, които страната ни полага по пътя към пълноправното си членство в организацията.

ОИСР е утвърдена международна организация с водеща роля в изработването и прилагането на най-високи стандарти във всички ключови области като управление, данъчната политика, транспортна инфраструктура, образование, дигитална икономика и иновации, климат и др. В ОИСР членуват 38 държави, сред които най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия.

България е активен участник в регионалната програма на ОИСР за Югоизточна Европа и участва в системи за статистическа и информационна отчетност, сравнителни анализи.

Присъединяването към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие е сред основните цели на външната политика на страната ни. На 25 януари 2022 г. бе прието решение на Съвета на ОИСР за започване на разговори за присъединяване към Организацията с България и останалите страни кандидатки.

На 10 юни 2022 г. България официално получи своята Пътна карта за присъединяване към Организацията, тя бе приета от Съвета на ОИСР по време на годишната министерска среща, която се проведе на 9-10-ти юни 2022 г. в Париж.

Наред с България, кандидати за членство в ОИСР са още Румъния, Хърватия, Бразилия, Аржентина и Перу, уточняват от Министерството.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: