Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
България е най-нещастната нация в ЕС
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:16 / 01.12.2022Коментари (0)208
©
Българите са най-недоволни от живота си сред жителите на страните от ЕС, показват данни на европейската статистическа служба Евростат за 2021 г. Но както в повечето държави членки, така и у нас мъжете са малко по-удовлетворени отколкото жените.

Жените в България на възраст над 16 години оценяват удовлетворението си от живота с 5,6 по скала от 0 до 10, а мъжете с 5,8. Това са най-ниските оценки сред жителите на ЕС. Най-близо до нас са унгарците, но и техните оценки за живота им са доста по-високи от нашите. В Унгария жените оценяват удовлетворението от живота си с 6,5, а мъжете с 6,6.

Макар в живота на мъжете и жените да има големи разлики, оценките им не се различават съществено. Средно за страните от ЕС жените над 16 години оценяват живота си със 7,1 при максимално възможни 10 точки, а мъжете със 7,2. Най-щастливи са в Австрия и Финландия. И в двете държави жените дава оценка 8 за удовлетворението си от живота. Мъжете в Австрия също дават оценка 8, а във Финландия - 7,9.

С изключение на българите и унгарците, които имат най-ниски оценки за живата си, и жителите на Австрия и Финландия, които имат най-високи, оценките на останалите жители на страните от ЕС за много близки - мъжете и жените дават оценки между 6,7 и 7,7.

Прави впечатление, че Румъния, която доскоро беше близо до нашето икономическо развитие, се нарежда много напред в класацията за удовлетворението от живота. Румъния е на трето място, веднага след Австрия и Финландия, като жените дават оценка 7,6 за живота си, а мъжете - 7,7.

По отношение на здравословното състояние има голяма разлика в оценките, които дават по-младите и по-възрастните хора в България. При българите на възраст между 16 и 44 години 93% от жените и 93,9% от мъжете оценяват здравето си като добро или много добро. Това ни нарежда на трето място в ЕС по най-високи оценки за здравното състояние. Пред нас са само Румъния и Гърция. При хората над 65 години ситуацията коренно се променя и само 23,7% от жените и 29,3% от мъжете в страната оценяват здравето си като добро. Така попадаме сред седемте страни от ЕС с най-нисък дял на хората над 65 години с добро здраве.

При хората над 65 години най-голям е делът на хората в добро здравословно състояние в страните от ЕС с висок стандарт на живот - Ирландия, Швеция, Белгия, Люксембург и Нидерландия. Ирландия е на първо място в класацията, като там 65,7% от жените и 66% от мъжете на възраст над 65 години се чувстват добре. Във всички страни от ЕС мъжете дават по-добри оценки за здравето си от жените.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: