Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
България е на пето място по ръст на разходите за труд в ЕС
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 23:02 / 16.09.2020Коментари (0)343
© iStock
Разходите на работодателите за един час труд у нас са нараснали с 10 на сто в пика на кризата спрямо година по-рано, показват последните данни на Евростат, пише сайтът pariteni.bg. В България най-много са нараснали разходите за един час труд в индустрията - с 10,7% на годишна база. В строителството увеличението е с 6%, а в сектора на услугите скокът е с 9,1%.

През второто тримесечие на годината общо за страните от ЕС увеличението на разходите за един час труд е с 4,1%. От една страна намалението на часовете работа не е компенсирано напълно с понижение на заплатите, посочват от Евростат.

Влияние върху данните оказват и различните помощи, субсидии и данъчни облекчения, които бяха въведени от страните в ЕС за подпомагане на бизнеса в кризата. В резултат разходите за заплати в ЕС са нараснали с 5,3%, а разходите извън заплатите - само с 0,1%, като има големи разлики между отделните страни.

В Ирландия разходите на бизнеса за заплати са нараснали с 3,9%, но разходите извън заплатите са намалели с 55,8%. Така общите разходи на фирмите за един час труд в Ирландия са се свили с 3,3%. Подобно е положението и в Нидерландия, където разходите извън заплатите са се понижили с 41,4%, а общите разходи за труд са намалели с 1,7%. Общите разходи за труд са се понижили и в Кипър, Швеция и Люксембург.

Във всички останали страни от ЕС разходите за труд са нараснали. На първо място по този показател е Румъния, където разходите за един част труд са се увеличили с 16,1%. Топ три се допълва от Португалия (+13,5%) и Литва (+12,4%), а веднага след тях е Унгария (+12,2%).

България е на пето място по ръст на разходите за труд, с което се увеличава разликата между размера на заплащането у нас и в страните, които ни изпреварват.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: