Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
България - домакин на значимо световно състезание
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:05 / 15.09.2019Коментари (0)450
© БГНЕС
100 научни проекта на 150 млади учени от цял свят ще бъдат представени у нас. Това се случва в рамките на 31-ия Европейски конкурс за млади изследователи (EUCYS), който се провежда за първи път в София. Домакин на събитието е Министерството на образованието и науката, предаде репортер на БГНЕС.

"Европейското състезание за млади учени е важно за страната ни, защото то дава видимост на България. От една страна дава видимост като интересна дестинация за културно-историческо наследство, с богата история, дава видимост на София като един млад модерен град с развита ай ти индустрия. Чрез този конкурс популяризираме България. Този конкурс има друго важно значение. Ние дълго се борихме да бъдем домакини на това състезание. България участва в това събитие още от 2002 г. Тогава още не бяхме страна-членка на ЕС“, посочи зам.-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева и добави, че в годините е създадена алумни мрежа. Тя приветства участниците, които са от 39 държави, и им пожела успех.

"За първи път МОН е домакин на състезанието на младите учени, на младите хора, които вече имат поставени цели. Те знаят, че науката и откритията са екипна работа, а успехът се постига в достойна конкурентна среда. За първи път сме домакини, но с най-голям брой участници“, подчерта зам.-министърът Таня Михайлова и добави, че енергията и желанието за промяна са отличителните белези у младите изследователи.

"Любопитството, постоянството, но и добрият ментор са ключът към успеха. Сигурна съм, че ако поставим един проблем сега в залата, ще има сто различни решения и всяко едно от тях ще бъде обосновано, защото вие сте младите хора, които градят бъдещето", заяви тя и призова младите учени да не се отказват да стигнат до края, защото всеки провал показва пътя, по който трябва да се върви.

На откриването на научния форум присъства и еврокомисарят по "Иновации и младеж“ Мария Габриел, която посочи, че родните учени имат възможност да получат финансиране за наука по три програми.

"Новата програма "Цифрова Европа“ е с бюджет от 9 млрд. В бъдеще ще говорим все повече за изкуствен интелект, цифровите технологии като възможност, но и като рискове и предизвикателства, пред които ни изправят. Другата програма е "Хоризонт – Европа“. Европа има дързостта не само да защитава огромен бюджет от 100 млрд. евро, но най-вече ясно да заяви, че в рамките на програмата иска да постигне пробив в иновациите. Искаме да следваме смели мисии като борбата с рака, да засилим международното сътрудничество“, заяви Габриел и добави, че третата програма е "Еразъм“, която от години дава възможност млади учени да придобият реален опит.

Тя каза, че е необходимо да се говори все повече за отворена наука, както и да се разпространяват постиженията на науката на справедлив географски принцип.

Еврокомисарят се обърна и към момичетата с призив активно да се включат в науката.

"Не може да се лишим от половината от талантите на Европа. Всички заедно може да допринесем за това всички да работим заедно за по-сигурна, образована, сигурна и иновативна Европа“, подчерта тя и добави, че 30% от най-доброто в науката се произвежда именно в Европа.

От своя страна кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че иновациите са важни за подобряване на живота на хората и решаването на редица проблеми.

"София е град на младите и образовани хора. Над половината хора в София, 50,2% са под 40 години. Основната причина затова е изборът на много младежи от цялата страна да останат в София, да завършат образованието си, а от последните години и да работят тук, основно в ай ти сектора, който в последните години е силно развит", посочи Фандъкова.

Сред проектите, които представят младите хора на възраст между 20 и 25 г., са разработки за лекарства за рак, ХИВ, глаукома, както и различни начини за намаляване на пластмасата, платформи за филми и музика и още много други. Страната ни се представя от три проекта.

Един от тях е ученикът от Националната природо-математическа гимназия Звездин Бесарабов, който е разработил система за стимулиране на иновациите.

"Най-общо системата представлява мрежа от компютри. Всеки един от тях се управлява от конкретен човек, който създава дадено решение на определен проблем, и така той се конкурира с другите участници. Системата дава възможност всеки учен или компания да участва в тази среда и да се конкурира с всички останали, което от своя страна събира и провокира създаването на по добри и иновативни решения“, каза пред БГНЕС Бесарабов, който на тази крехка възраст вече е носител на редица награди. Към днешна дата той вече е създал стартъп компания.

Другото решение е на първокурсникът в Софийския университет Николай Пашов.

"Занимавам се с алгоритъм, който разпознава мозъчни клиенти. Алгоритми като моите могат да дадат информация в коя част на мозъка какви клетки. Те дават възможност да се следи за изменения или заболявания. Новото в моя проект, е че използвам друг вид изкуствен интелект, който не е използван досега и е по-автоматизиран“, разкрива младото момче.

На 17 септември отличените проекти ще бъдат наградени. Организаторите са подсигурили и богат награден фонд, който включва парични награди, възможности за стажове в световни лаборатории и др./БГНЕС






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Избори за председател на БСП
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
Енергийна криза
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: