Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Българите не познаваме нашите местни сортове, не ги разграничаваме от международните
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:57 / 19.03.2024Коментари (0)937
©
За чужденците не е интересно да опитват "Мерло“ или "Каберне“, или "Шардоне“ – те винаги се интересуват от нашите местни сортове, които досега не са имали възможност да опитат. Tова каза за предаването “Туризмът на Фокус" с водещ Ася Александрова, Гергана Тодорова - винен специалист от winetours.bg. И допълни: “А за българите се оказва, че това също е въпрос, който не е познат, т.е. много и от нас, българите, не познаваме нашите местни сортове, не ги разграничаваме от международните".

Този епизод на "Туризмът на фокус“ е вдъхновен от изключителното вино на Тракия, защото напитката на Дионис е начин да опознаете даден регион по-обстойно. Южният лозаро-винарски район – Тракийска низина обхваща общините около областите Пловдив, Хасково, Пазарджик, Стара Загора, Сливен, Кърджали, Ямбол и формално Смолян. 

Защо Тракийският район е един от най-атрактивните по нашите земи? Поне така чувам да казват. Каква е тайната на популярността на тези вина?

"Тайната е до известна степен река Марица. Всъщност тракийската култура се е развивала най-вече в тази територия и всъщност и лозарството, и винарството са се развили най-вече по поречието на река Марица. И днес е така. Разбира се, имаме и други обособени винени региони в България, но най-голяма концентрация и на производство, и на винарски изби все още имаме в Тракийската низина".

С кои сортове вина може да бъде усетен духът на Тракия?

"Най-вече, разбира се, с местните сортове като "Мавруд“, "Рубин“. "Рубин“ е сорт, който всъщност се появява малко по-късно в нашата история, но все пак е свързан, той е създаден в България. Но "Маврудът“ е най-древния сорт, чийто произход датира наистина от хилядолетия, не можем да докажем точно откога, но е сорт, който най-ярко изразява Тракийската низина, тъй като тук е неговото родно място и е най-вече разпространен по тези територии около Пловдив и Асеновград. Разбира се има и около Панагюрище, Първомай, около Сливен, Стара Загора, така че това е територията на "Мавруда“. От белите сортове "Червеният мискет“ най-добре изразява Тракийската низина.

Вие може ли да опишете вкуса на някои сортове вино за слушателите?

Да, можем да опишем "Мавруда“. Той се характеризира най-вече с… Всъщност "Маврудът“ е доста дискусионен сорт, защото повечето хора го свързват с тежки, плътни, мощни вина, а всъщност модерното производство на този сорт показва по-скоро неговия многолик характер и всъщност от него може да имаме вина както пенливи, така и бели дори. Може да имаме розета, може да имаме и леки плодови вина, които не са отлежали в бъчва, и съответно по-мощни и по-плътни червени вина. Така че се оказва, че "Маврудът“ има много повече лица, отколкото в нашите легенди и митове се носи за този сорт. И модерното му производство в България и последните 10 години показват неговия потенциал в широк спектър. Така че, ако можем да опишем едно типично червено вино от сорта "Мавруд“ – пак отварям скобата, че може да имаме доста различни стилове – в него ще доловим основно червени плодове, основно шипка или някой по-кисел плод като череша. В по-отлежали вина може да открием съответно билковия характер и по-землистия му характер, като тонове като мащерка или сушени листа, или горска пътека са много типични за този сорт. Той много добре се развива като отлежава и в бутилка, и в бъчва.

С каква кухня се съчетават най-добре вината на Тракия, ще разберете ако чуете звуковия файл!






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: