Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Българинът, който живее на 8 квадратни метра и притежава само 300 вещи
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:58 / 14.01.2021Коментари (13)269
©
Димитри Молеров е на 34 години, дипломиран преводач, следвал в Майнц и Хайделберг. В момента работи върху дисертацията си. Произхожда от известния зографски род Молерови от Банско. Израснал е в Германия. Живее в Берлин на 8 квадратни метра и притежава не повече от 200-300 вещи. Пред "Deutsche Welle" той разказва защо е избрал да бъде минималист.

Всеки е принуден да търпи неизбежни ограничения, но Вие сте човек, който сам си ги е наложил. Защо?

Молеров: Стаята, в която живея в момента в Берлин, е с площ от 8 кв.м. и това не е случайно - за мен най-важното е да сведа до минимум вредните емисии, които причинявам. Поради това искам мястото, което заемам и което отоплявам, да е малко. Имам и минимум вещи - не повече от 200-300 предмета, с които мога да се подготвя за път за половин час. По същите причини съм се отказал от хартиените книги, пощата ми също е дигитализирана. А ако навън е над нулата, пестя и отоплението - просто обличам още един пуловер.

Това, което ми дава минимализмът, е повече спокойствие, съсредоточеност и удовлетворение от работата по собствените ми проекти. Обичайно работя до късно вечерта и ставам късно - ритъмът ми е такъв. Но бих пестил още повече, ако работех през деня без лампа.

На какви реакции се натъквате заради избрания от Вас начин на живот?

Молеров: Повечето ми приятели, които ме познават още от студентските години, не се учудват. Но често се натъквам на смесени реакции - хората, които търсят по-разнообразни усещания, лукс или реализация, клатят глава. Не разбират, че нищо не ми липсва. А всъщност това е начинът да установиш кое е истински полезното. Идеалът се достига не когато натрупаш възможно най-много, а когато не остане нищо излишно.

Има ли значение за един дигитален номад къде живее? Мислите ли, че бихте могли да живеете по същия начин и в България?

Молеров: Израснал съм в Германия, второ поколение имигрант съм. Живял съм като дигитален номад и в България за няколко месеца - напълно възможно е за човек, който работи дистанционно, инфраструктурата е налице.

Проблемът е, че повечето дигитални номади са все още в началото на кариерата си и са по-загрижени за реализацията си, отколкото за пестенето на емисии. И така се стига да куп ненужни полети.

И още нещо: когато дойдат в България, дигиталните номади се радват на ниските цени, на сърдечните хора, на природата. Но купуват например жилища в луксозен комплекс, построен незаконно на територията на национален парк.

Когато сравнявате двете държави, къде виждате плюсовете и минусите на едната и на другата?

Молеров: Германия има функциониращи институции и добра образователна система, предлага възможности за хубава работа и високи доходи, да не говорим за здравната система и по-независимите медии. Екологичното съзнание е много по-развито, но и в Германия избухват скандали на най-високо ниво, свързани например с укриване на данъци или с друг вид измами.

Свикналите на уют хора в Германия изпитват страхове, които за българите са ежедневие. България има да измине още много път, що се отнася до демокрацията и корпоративната отговорност. Възможността за напредък на една малка държава е в новите икономически сфери като дигиталния сектор и сектора на устойчивото развитие - там виждам шанса на България. Според мен, важно е бъдещото развитие да се опре на нискоенергийните технологии.

Вие се стремите да намалите максимално вредните емисии, които причинявате. Каква е крайната Ви цел?

Молеров: През 2019 година летях за последен път със самолет - полет, който е равнозначен на цели пет тона въглероден двуокис. През 2020 година лесно намалих емисиите от девет на три-четири тона. А дългосрочната ми цел е да ги сведа до два тона, което е границата за устойчив начин на живот. В момента подготвям и една уеб страница на немски и вероятно на английски: www.klima-i.de. Тя ще съдържа информация и съвети, свързани с минимализма, с опазването на природата, с битието като дигитален номад.

Почти пълен отказ от потребителски блага - не звучи ли като отживелица? Или точно обратното?

Молеров: Зависи на какъв етап от развитието си е човекът. Повечето хора започват едва с напредването на възрастта да търсят духовност и начини да оставят свой принос за поколенията. Но няма нужда да вървим по обиколни пътища - можем директно да се насочим към истински важните цели.

Един от начините човек да се чувства богат е като има повече, отколкото му трябва. Лично аз се стремя да осъществя минимализма и на материално ниво - гледам да не ми трябва много, а останалото да инвестирам. Например във възобновяеми енергии.

Интервю на Биляна Михайлова






Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 15.01.2021 г.
+1
 
 
А къде се.е и къде се къпе???
+1
 
 
на този умник и минималист искам да му задам само един въпрос ,за какво ти образование учение като можеш да си минималист и без тях ?Взимаш един кашон и отиваш под моста!Сега се прави на умник ,а като си вземе кетапа ще почне да работи за по 5хил еврака на месец ,и защото е минималист ще ги тъпче в буркани....аман от такива МАКСИМАЛИСТИ!
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Декември 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Община Благоевград има гигантска финансова дупка
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: