
ЗАРЕЖДАНЕ...
Българи и румънци се събират за фестивала на най-обичаните летни плодове | ||||||
| ||||||
Попа Петре от село Кълъраш, който гледа бостан на скромната площ от 3 декара, продава огромни дини - една от тях е почти 10 кг. Това просто е начинът му да закърпи семейния бюджет. "Аз имам малка пенсия. Работя, защото иначе нямаме пари. С това докарваш някакви доходи, а иначе работата е доста тежка", споделя Петре пред NOVA. В големия земеделския бизнес за производство на дини не изглежда по-леко. Периодът на отглеждане е дълъг, този за продажба – къс, а търговията и износът изглежда разчитат на случайности. "Продажбата на диня в Дабулени тепърва започва. Цената на едро е някъде около 3 румънски леи или 60 евроцента", споделя Дину Катрин. Той е третото поколение във фамилията, който се занимава с отглеждане на дини. Бостанът му е на площ от 100 декара и е изцяло на капково напояване. Само инвестицията за 1 хектар е около 6 хиляди евро, плаща по 50 евро на ден на всеки работник, а и априлският сняг тази година създал доста проблеми. "Цената на продукцията е доста висока - инфлацията е голяма. Ние затова се опитваме да направим продукция с европейска визия и цена. И може би ще намерим вариант за търговия с България. Крайно време да се колаборираме", смята Катрин. Засега за дини в Румъния основно идват търговци от Полша и Унгария. Рядко ги посещават българи, и затова в Дабулени съжаляват, че в този участък на Дунав си нямат мост. Цената на ферибота е 108 лева на тир в една посока, а и точно в този сезон заради ниски нива на реката понякога се налага да спре, а това пречи румънските дини да стигат до толкова близките български пазари. Интересен факт - в Дабулени предпочитат да гледат дини в пръст, която е буквално като морски пясък, защото според хората тук, тя е екологично чиста. Фестивалът на динята е само началото на сезона. Затова Маринел Попеску, който е производител средна класа, настоява да ги опитаме. Той продава диня от сорт Санторенто. Споделя, че тя е изключително сладка и добре вирее в почвата. Чиито съставки, според местните, са тяхното богатство. Сладостта на дините идва от минералните соли в нея. Почвата е била и остава такава десетилетия, защото те си я пазят със защитни пояси от дървета и храсти. "Аз съм се чудил още като дете защо държат тези пояси. Мислил съм, че е снегозадържане. А те са ги направили да не се вдига пясъка, както от Сахара и идва чак при нас", обясни Кирил Опров. Според Маринел Попеску се печели с постоянство и качество. "И при нас внасят от Гърция и Турция, но ние се опитваме да спечелим с качество и да бъдем първи на пазара тук. На нас ни помага почвата - сипкав терен. Такъв, какъвто е на морето. С водата и температурата правят дините най-добрите", казва румънецът. А килограмът струва около 1,50 лева. А и в делниците, и на фестивала докато възрастните пресмятат приходи и разходи и мечтаят за разрастване на бизнеса, малките им помагат, както могат. Изглежда им харесва и да пеят, и да танцуват. |
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@blagoevgrad24.bg