Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Българче на 2 годинки е било потопено във вряла вода, 2 месеца детето е прекарало в болница с 60% изгаряния!
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:51 / 20.11.2022Коментари (0)293
© БНТ
Всяко седмо дете в България съобщава, че е било жертва на онлайн тормоз или преследване, особено в социалните мрежи. Данните са на УНИЦЕФ и от тях стана ясно още, че всяко второ българче е преживяло някаква форма на насилие.

В навечерието на Световния ден за борба с насилието над деца експертите отчитат година с много показателни случаи. Сред историите за насилие, в семейството и извън него, които научихме тази година, са побоят между ученички през януари, самотната майка, която прободе с нож 8-годишната си дъщеря навръх Деня на детето и момиченцето, което издъхна след побой от своята осиновителка преди малко повече от месец. Но неразказаните истории са много и само по чудо не са завършили фатално.

2-годишният Емо прекарал два месеца в “Пирогов" с 60% изгаряния по тялото си. “Детето е било потопено във вряла вода. Не мога да кажа как и при какви условия, но се е случило в семейството", каза пред БНТ Марияна Соколова - ръководител на ЦНСТ “Детство" - Фондация “Нашите деца".

За Емо се грижат в център за настаняване от семеен тип от февруари насам. Вече е здрав, говори, смее се и е горд, че ходи и на детска градина “Емо е изключителен в момента, ние му казваме "професорът в къщата", защото той е много любознателен. Обожава да наставлява, да води другите деца, да им показва какъв е правилният начин", разказаСоколова.  

В центъра, където е настанен Емо, 100% от децата са преживяли насилие - от физическо до крайно неглижиране. “Говорим за дете на около 2 години, което не може да пълзи, не може да говори, не може дори да си стои на краката. Въобще, престоявал е 2 години на един диван с шише кисело мляко в ръка. Идват деца на 5, на 6 години, които нямат никаква представа какво е пролет, лято, есен зима", споделя още Марияна Соколова.

Най-уязвими са децата с увреждания или тези от семейства с много ниски доходи.

“Емоционалното насилие е най-разпространената форма на насилие, следвано от физическото насилие - около 35% от българските деца са преживели някаква форма на физическо насилие и още по-тревожното е, че 15% от тези деца са били жертва на сексуално насилие", отчита Любомир Крилчев - консултант в УНИЦЕФ.

УНИФЕЦ създаде детски центрове, включително и за деца, преживяли насилие, в София, Монтана и Шумен, където се предоставя социална, правна и психологическа подкрепа. Амбицията е такива центрове да има във всяка област.

“Една от темите, за които набираме средства, е именно темата с насилието. Всяка една подкрепа към нас би ни помогнала ние да успеем във всички тези услуги, които развиваме, да ги мултиплицираме и развиваме в национален мащаб", казва Крилчев.

Всяко дете има право на грижа, образование и закрила от насилие и дискриминация. Това е глобалното послание на УНИЦЕФ около Световния ден на детето, който отбелязваме утре, само ден след Деня за борба с насилието над деца.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Нова серия протести в подкрепа на "Мини Марица Изток" блокират АМ "Тракия"
Реформи в БДЖ
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: