Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Бременна изуми лекарите с рядък случай
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:54 / 24.05.2023Коментари (0)278
©
Кардиолозите в МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" в Кърджали спасиха живота на млада бременна жена с остър инфаркт на миокарда. Случаят е изключително рядък в медицинската практика, съобщава 24rodopi.com.

В събота вечер 29-годишната бъдеща майка и съпругът й се прибрали у дома, когато младата жена усетила болка в гърдите и гърба. Първоначално кърджалийката, която е бременна в 22-а гестационна седмица, не обърнала внимание, защото и друг път през последните седмици била получавала подобни оплаквания. Болката обаче станала непосилна и малко по-късно съпрузите се озовали в спешния център на кърджалийската болница. На направената електрокардиограма имало данни за остър миокарден инфаркт, което наложило спешна хоспитализация в отделението по кардиология, където дежурен бил инвазивният кардиолог д-р Кямуран Местан.

"Не повярвах на видяното в направените кардиограми в Спешна помощ. Направих още няколко в отделението. От кардиограмите и ултразвуковото изследване на сърцето, данните бяха категорични, че се касае за остър миокарден инфаркт. За първи път виждах такъв случай, а за 20-годишната си практика съм виждал какво ли не", разказва д-р Кямуран Местан.

"Нямаше време за губене, трябваше спешно да влезна в ангиографската зала и да реканализирам, да отпуша запушената артерия. Времето е "миокард", както казваме ние, инвазивните кардиолози. Проблемите бяха свързани с бременността. Работим с рентгенов апарат, има радиационно облъчване, има лекарства, които ще се приемат, а всичко това може да застраши плода", продължава разказа си д-р Местан.

"За възрастен организъм облъчването по време на коронарографията е безвредно, но за плода в бременната матка може да се окаже проблемно. За щастие, бременността беше около 22-ра гестационна седмица, когато се смята, че образуването на органите на бебето е приключило. Започнахме процедурата при максимални мерки за предпазване на младата жена и плода й. Интервенцията завърши с имплантиране на стент. Всичко мина по най-добрия начин", усмихнат разказва инвазивният кардиолог.

По думите му най-щастлив е бил бъдещият татко.

"В следващите часове направихме справка за световния опит в тези случаи.

Оказа се, че наистина е много рядък случай, при напълно здрава, без предшестващи заболявания и рискови фактори млада, 29-годишна жена, да има остър миокарден инфаркт на базата на коронарна атеросклероза. Поведението ни и по време на инфаркта, и след него беше в съответствие със световните стандарти, което пък беше гордост за екипа извършил интервенцията", не без гордост сподели още д-р Местан.

Щастливата бъдеща майка се възстановява и почти е готова за изписване. "Ще я проследяваме до раждането в екип с акушер-гинеколози" заявиха от отделението по инвазивна кардиология.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Обвиниха Лена Бориславова във фалшификация на документи
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България и Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: