Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Браншова камара "Пътища": Категорично не приемаме обвиненията за състоянието на ЛОТ 2 и ЛОТ 3 на АМ "Тракия"
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:40 / 17.10.2022Коментари (0)179
©
Българската браншова камара "Пътища“ категорично не приема представените на българската общественост обвинения за състоянието на пътните участъци ЛОТ 2 и ЛОТ 3 на АМ "Тракия“. Това се казва в позиция на организацията, разпространена до медиите.

Българска браншова камара "Пътища“ за пореден път категорично настоява да бъде преустановено политическото говорене, целящо уронването на престижа на Пътно-строителния бранш. Нека всички се фокусираме върху решаването на натрупаните проблеми в сектора, вместо да хвърляме бомбастични, некомпетентни и категорично неверни твърдения, се казва още в позицията им.

Ето пълния текст на позицията:

Българска браншова камара "Пътища“ изразява своето недоумение и остро възмущение от спекулативните твърдения, изнесени на пресконференция на 12.10.2022 г. Категорично не приемаме представените на българската общественост обвинения за състоянието на пътните участъци Лот 2 и Лот 3 на автомагистрала "Тракия“.

В момент, когато служебният кабинет създаваше впечатление, че се е фокусирал върху решаването на проблемите в страната и по-специално в тотално разрушения в последната година и половина пътен сектор се излиза пред медиите с изцяло спекулативни твърдения. Изненадани сме от разпространените внушения за некачествено изпълнение на участъците от магистралата, без наличието на официални данни от проведения преди дни лабораторен анализ.

Оставяйки настрана множеството некомпетентни в техническо отношение твърдения /тук би трябвало да публикуваме около 300 страници от учебниците по пътно строителство и Техническите спецификации, действащи в Република България/, ще се спрем само на два акцента. Проведеното обследване обхваща площ по-малка от 10 /десет/ кв.м. спрямо обща площ на двата участъка от АМ "Тракия“ от 1 470 000 /Един МИЛИОН четиристотин и седемдесет хиляди/ кв.м. Това е все едно да съдите за качеството и количеството на извършените работи в апартамент от 200 кв.м по броя на пантите на вратата на килера. И още: не e възможно въз основа на оценка на асфалтовите пластове да правите линейна интерполация за количеството и качеството на 70 км автомагистрала. Асфалтовите работи съставляват едва 15 до 17 процента от стойността на подобни обекти

Лот 2 и Лот 3 на автомагистрала "Тракия“ са пуснати в експлоатация преди повече от 10 години, като при самото им изграждане са преминали през редица обследвания, проверки и анализи от страна на възложителя Агенция "Пътна инфраструктура“ и Европейската комисия. В периода на изграждането и след това обектите са преминали одит и няма констатирани нередности и несъответствия. АМ "Тракия“ е отличена и от Европейския парламент като образец за управление на европейски средства.

Междувременно в одитните докладите е упоменато, че реалните данни за трафика по Лот 2 за периода 2017-2019 г. надвишават планираното с 162% при тежкотоварните автомобили, 376% при лекотоварните автомобили. По Лот 3 надвишаването е 42% при тежкотоварните автомобили и 348% при лекотоварните автомобили.

През 2014 година Европейската комисия прави одит на участъците. Пробите и резултатите са анализирани в лабораторията на изпълнителя на тестовете в Италия.

От получените резултати е констатирано, че показателите отговарят на изискванията на Техническата спецификация. Получените резултати от измерванията с дефлектометъра с падаща тежест показват, че измерените участъци са структурно стабилни с минимален или никакъв риск за намаляване на очаквания проектен живот.

Българска браншова камара "Пътища“ подчертава, че в десет годишния период на експлоатация на трасето не са възлагани превантивни и текущи ремонтни дейности, което в съчетание с прекомерното натоварване не осигурява адекватна оценка на състоянието на пътната настилка.

През изминалите години лот 2 и лот 3 са преминали над 150 проверки. При всяка една досега, експерти са констатирали, че строителството е извършено в рамките на Техническата спецификация.

С една пресконференция представители на държавната власт правят опит да злепоставят:

- Европейската комисия, с всичките нейни органи и консултанти, участвали в контрола на изграждането на АМ "Тракия“

- Стотиците представители на държавната администрация в лицето на две министерства и Агенция "Пътна инфраструктура“

- Хилядите проектанти, строители, надзорници и консултанти, направили възможно България най-накрая да има завършена поне една магистрала.

Българска браншова камара "Пътища“ за пореден път категорично настоява да бъде преустановено политическото говорене, целящо уронването на престижа на Пътно-строителния бранш. Нека всички се фокусираме върху решаването на натрупаните проблеми в сектора, вместо да хвърляме бомбастични, некомпетентни и категорично неверни твърдения!






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Световна черна хроника
Първа лига сезон 2023/24
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: