Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Божков оцелява като по чудо в няколко атентата срещу него
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:16 / 09.06.2020Коментари (0)659
©
Около Васил Божков има поне три инцидента, обвити в мъгла. Става въпрос за една стрелба, за взрив и катастрофа. Според запознати с първоначалните разследвания особено единия път животът на боса и семейството му е висял на косъм. Всички дознания обаче потъват в прах. В публичните полицейски и в медийните архиви от онова време има малко и противоречива информация за случаите, пише "България Днес“.

Първото посегателство срещу бизнесмена става на 3 юли 1994 г. (информациите са толкова противоречиви, че дори някои източници твърдят, че датата е 4 юли). По това време всички в държавата говорят основно за футбол. Пеневата чета тъкмо е преминала през Аржентина и феновете със свити сърца очакват мача на "Джайънтс Стейдиъм“ срещу Мексико. Никой не очаква какво ще се случва от тук нататък, както не се очаква и силният гръм, който разтриса 57-ия километър на магистрала "Тракия“. На път към столицата от станцията на Министерския съвет в родния на Божков Велинград черният му "Мерцедес 300 C“ се взривява в движение.

Още в началото разследващите установяват, че става въпрос за дистанционна детонация, вероятно задействана от близкия надлез. В колата пътуват бизнесменът, тогавашната му съпруга Мая и 10-годишният им син Антон. Зад волана е шофьорът на Божков - Жоро, който е със счупено ходило. В секундите след взрива той успява да покаже завидно майсторство и да спре. Разследващите признават, че всички са имали невероятен късмет.

Тенекиите на лимузината са разпарчетосани, предният мост е счупен, гумите и стъклата буквално липсват. Установява се, че заложената бомба е била с малка мощност, но при малко по-висока скорост вероятно последствията са щели да бъдат фатални. Вероятно това е била идеята на атентаторите и очакванията са им били, че мерцедесът ще се движи с по-висока скорост, при която никой водач не би успял да го овладее. После се оказва, че всъщност се чул лек взрив и Жоро веднага спрял. Всички излезли от колата и тогава тя избухнала в пламъци. А шофьорът бил бутнат от случайно преминаващо "Волво“ и ходилото било счупено от него.

След взрива Божков обяснява, че вероятно бомбата е сложена по погрешка на колата му на паркинга на станцията на Министерския съвет. От тогавашния клуб на едрите бизнесмени у нас Г-13 също са предпазливи в коментарите. Говорителят съобщава, че "господин Божков съжалявал, че вече трябвало да ходи на работа под охрана, но не подозирал конкурентни фирми за адската машина“.

В онези дни не само новината за взривения "Мерцедес“ на Божков се прокрадва сред футболните страсти. Обзор на "Седмицата на атентатите“ излиза в някои медии, като числото на бомбите спира на 6. Това не е чак толкова чудно, предвид че гангстерската война е започнала.

Два месеца след инцидента на "Тракия“ Божков вече е с охрана от бивши барети. Тогава идва нов инцидент, за който в медиите първоначално не се появява нищо, а след време съвсем бегли и отново противоречиви данни. Той става на 12 септември. Според публикация на вестник "Банкеръ“ отпреди 2 десетилетия "Мерцедес“ на бизнесмена, този път сребрист, претърпява някаква злополука на бул. "Черни връх“, между хотел "Хемус“ и Японския (който малко по-късно ще стане "Кемпински-Зографски“) в столичния квартал "Лозенец“.

За катастрофата по-късно споменава журналистът и писател Григор Лилов, като отбелязва, че на онази дата лимузината претърпява инцидент на магистрала "Хемус“. Не е ясно откъде идва разминаването и дали катастрофата става в столицата до хотел "Хемус“, или на едноименния скоростен път, но почти само това е информацията за случая.

На 20 януари следващата година около Божков започват да се вадят дула. Тогава той влиза в конфликт с гардовете на Живко Томов-Фашиста. Не е ясно какво точно става, но във фоайето на хотела му в Мелник охраните на двамата босове вадят оръжие, а Божков стреля в тавана. Версията на Божков тогава бе, че пътувал за Гърция, но делова среща го отклонила и бил нападнат. След случката из ъндърграунда тръгват приказки за Васко Антифашиста.

След мистериозния инцидент в хотел "Мелник“ пресцентърът на "Нове холдинг" пуска съобщение, според което Божков, който на път за Гърция имал среща със свой служител в хотел "Мелник", бил нападнат "и в условията на неизбежна самоотбрана произвежда предупредителен изстрел и напуска хотела". На връщане от Гърция според Божков охраната му, както и придружавалите семейството му до границата, са задържани от РПУ - Сандански, и е иззето законно притежаваното им оръжие.

На разпита на един от задържаните "абсолютно неправомерно" бил присъствал и Живко Томов, посочен от прессъобщението на "Нове холдинг" като "морален подстрекател на конфликта" в хотела. Изявлението е реакция на информация на БТА, според която активната страна в инцидента бил Божков. В нея се твърди, че шефът на "Нове" е искал да се срещне с Томов в хотел "Мелник". Било му отговорено, че го няма, но той пожелал да влезе с хората си в хотела "и сами да се уверят в това". Тъй като охраната се възпротивила, Божков стрелял във въздуха.

Инцидентите около Васил Божков са от времето на просъществувалата едва около година в средата на 90-те години Конфедерация на едрите индустриалци, придобила популярност като Г-13. Точно тогава името на Божков се завърта покрай различни бизнес начинания и с учредяването на клуба на богатите през пролетта на 1994 г. През май на следващата година той напуска Конфедерацията, заявявайки, че Г-13 е започнала да се идентифицира с "Мултигруп“, а той не искал да бъде в "Мулти“.

Нямал обаче нищо лично срещу Илия Павлов. По това време бившият магураджия Божков вече е натрупал началните милиони. Първата му фирма се появява през 1991 година. Тя е "СЛВ“, което е абревиатура от имената на съдружниците Стефан, Людмил и Васил. Месеци по-късно се появява и "Нове“, която набързо се оформя като истинска бизнес империя.

Неща без причина не се случват. И тъй като в моя случай няма причина, този взрив е случайност, просто грешка. Откакто ми гръмна колата, съм се поставил в ролята на следовател. И просто нищо не откривам. Даже да има някой засегнат, имам телефони, да вдигне слушалката и да се разберем. Това не са методи. Не знам за кого е било предназначено, но това си е чист опит за убийство. Е, този път не постигна целта си, но в бъдеще нищо не му пречи пак да опита - има време. Не се боя. Няма да допусна втори път такова нещо да се случи на моето семейство. Взел съм мерки.“

Това заявява в интервю Васил Божков след взрива на магистрала "Тракия“. Казва, че е наел охрана, но се жали, че се бавят разрешителните за оръжие. "Какво толкова ги проверяват, като всички са бивши служители? При мен няма криминогенни личности.“ Въпреки че босът твърди, че бомбата не е за него, в медии изтича информация, че основната версия за покушението е заради апетитите на Божков в приватизацията.

Споменава се, че "Нове холдинг“ иска да вземе 18 хотела в Слънчев бряг и Златни пясъци, столичните "Москва“ и "София“, както и тютюневия комбинат в Благоевград. Той тъкмо се е включил и в изграждането на проектомагистралата Калотина-Капитан Андреево. По това време фирмите от холдинга вече въртят годишен оборот от десетки милиарди.

Медийни публикации от зората на демокрацията твърдят, че още преди 10 ноември Васил Божков е разработван за криминални прояви. Регистриран бил за измама и наблюдаван по съмнения за кражби у нас и в Гърция. "Моят първи милион дойде от търговията“, казва пред вестник "Кеш“ дни преди пукотевицата в хотел "Мелник“. И допълва: "Преди 5 години търговия се правеше сравнително лесно. Взимаш стоката, започваш да я продаваш, а плащаш след време. Доста пъти превъртях колелото на тази схема и всеки следващ път с много по-големи печалби от предишния“.

Добавя, че направил много сериозни пари и от валутни сделки. "Успях навреме да взема лиценз. Първото ми обменно бюро беше на много добро място. Партерът на ЦУМ и досега е едно от най-оживените места в София.“ Няколко години по-късно същият вестник отбелязва, че "след близо 4-годишно затишие той отново се активизира. Трите опита за покушения срещу него си остават в миналото. Тогава той обяви, че се отказва от хазартния бизнес. Но не го направи категорично“.

В началото на кариерата си Божков се занимава и с охрана. В едно интервю казва: "Естествено, имаме структури, които се грижат за безопасността на хората и нормалното функциониране на фирмите ни. Такова е времето, в което живеем. И трябва да ви кажа, че нашите структури са достатъчно силни, за да гарантират абсолютното ни спокойствие. Нали си спомняте поговорката - за един бит двама небити дават.

През ум не ми минава да се поддавам на натиск. Човек веднъж поддаде ли се, ще го направи и втори път. Няма да допусна това да се случи с мен.“ След поредицата покушения или "инциденти“ около него Васил Божков заявява: "Винаги когато става дума за много пари, се пресичат интереси на силни хора. Никой от тях не обича да отстъпва. При тези пресичания някой някого настъпва“.

Още по темата: общо новини по темата: 249
30.01.2024 »
23.01.2024 »
23.01.2024 »
22.01.2024 »
22.01.2024 »
21.01.2024 »
предишна страница [ 1/42 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Задържаха кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: