Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Боян Магдалинчев: Не съм виждал подобно напрежение в прокуратурата досега
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 19:28 / 15.05.2023Коментари (0)208
© БНТ
Днес Иван Гешев е получил и подписал преписа от предложението на прокурорската колегия на ВСС за предсрочното му освобождаване. Това заяви в ефира на БНТ Боян Магдалинчев от ВСС.

Съгласно правилата от предната процедура за освобождаване на главния прокурор, преписът се изпраща веднага след входирането на искането (в петък, 12 май - б.р), но тъй като Иван Гешев не е бил в България, документът му е връчен днес.

"Предложението вече е връчено и започва да тече седмодневен срок, в който главният прокурор може да направи възражения и да посочи доказателства", каза Магдалинчев.

ВСС може единствено да разгледа предложението за освобождаване, но не може да се самосезира по твърденията на Иван Гешев от днес, поясни Боян Магдалинчев. Коментира, че искането на прокурорската колегия го е изненадало, както и че не е виждал подобно напрежение в прокуратурата досега.

"Нямам обяснение откъде тръгна, но действително не е приятно нито за системата, нито за обществото (...) Не знам какви са отношенията между двамата (Иван Гешев и Борислав Сарафов - б.р), защото те застъпват две взаимоизключващи се тези. Единият сочи за политиката в прокуратурата, другият сочи други неща за заместника си".

Процедурата по освобождаването не би могла да се ускори, защото е вече разписана. След като изтече седмицата, в която Гешев може да представи възраженията си, в тридневен срок ВСС трябва да свика заседание, в което да провери редовността и допустимостта на предложението.

Това означава, че е възможно за обяснения да бъде привикан и израелският експерт, за когото бе съобщено, че е направил оглед на мястото на взрива срещу кортежа на Иван Гешев.

За отстраняване на главния прокурор са нужни 17 гласа във ВСС, който в момента е с намален състав - липсват двама души от съдийската колегия и един от прокурорската, каза Магдалинчев. Иван Гешев, който по право е член на съвета, също не може да участва в гласуването.

"Иска ми се да вярвам, че не е подложен на политическо вмешателство, макар че в някои случаи, по различни начини и способи, примерно чрез законодателни промени, може да се влияе върху съдебната власт", коментира Боян Магдалинчев и даде пример със закриването на специализираните съд и прокуратура.

Още по темата: общо новини по темата: 353
26.01.2024 »
25.08.2023 »
10.08.2023 »
08.08.2023 »
20.07.2023 »
19.07.2023 »
предишна страница [ 1/59 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Решения на Общинския съвет в Кюстендил
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Община Благоевград има гигантска финансова дупка
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: