Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Боряна Димитрова: Коалицията на национално равнище няма да бъде определяща при избора на местно ниво
Автор: Ива Дойчинова 17:31 / 06.10.2023Коментари (0)326
© Личен архив
Не смятам, че коалицията на национално равнище непременно ще бъде определяща за остротата на битката на местно равнище. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“ социологът и управител на социологическата агенция "Алфа Рисърч“" Боряна Димитрова. "Не можем да говорим, че формиралата се в краткотрайна перспектива коалиция на национално равнище ще сложи толкова сериозен отпечатък върху местно равнище. Много повече ще гледаме балотажи или противопоставяне на личности, които си имат своята тежест, на партии, които си имат своите дефицити и своите тежести по места. Да не говорим, че в по-малките общини са изключително силни местните коалиции, които доста сериозно диктуват ситуацията по места", добави социологът.

По думите на Димитрова, местните избори се отличават с това, че поставят много по-силно в центъра специфични местни конфигурации. Това са местни фигури, които са известни като хора с тежест, хора с репутация, хора, които понякога дълги години са в дадено населено място. Те до такава степен са се сраснали с мястото, с решаването на едни или други проблеми, че хората ги възприемат много повече като личност, като хората с тежест, плюсове и минуси, отколкото като представители на нещо толкова мимолетно, което се е появило сега и обозначавано с термина "сглобка“.

"Има места, където се вижда, че почват да пробиват и да се представят по-ярко кандидати на местни сдружения. През последните 3-4 години нарасна активността на различни местни сдружения, които имат свои местни каузи. Те успяха да се оформят, да станат разпознаваеми местни личности, които сега се явяват на местните избори. Наличието на по-силна конкурентна битка и по-ясни алтернативи, измежду които хората да избират, е един позитивен процес за българското общество. Възможността за избор винаги вдига качеството на представянето и взискателността на хората. Точно заради това на тези местни избори ще имаме една по-сериозна конкуренция“, добави Боряна Димитрова.

В Бургас и Стара Загора вероятността сегашните кметове да бъдат преизбрани е много по-голяма, смята още социологът.

"Пълна гаранция няма за никого. Всеки трябва да се явява с максимума от силите си, но там има един много голям шанс за повторен мандат. Самите градоначалници на Бургас и Стара Загора, в различни видове проучвания, се ползват с висока степен на доверие и подкрепа на гражданите, не само от издигналите ги сили, но от едни много по-широки местни общности. Второто нещо, което прави впечатление на двете места е това, че опозицията не се явява с единни, със силни, с обединени фигури. Разпиляването чрез няколко кандидата от страна на опозицията намалява силата, тежестта, авторитета на тези фигури, които се явяват", смята още тя.

"Добре е партиите да си дават сметка, че представителството в местната власт е ключово за тяхното политическо дълголетие", каза още Боряна Димитрова.

Още по темата: общо новини по темата: 690
10.05.2024 »
08.05.2024 »
05.04.2024 »
02.04.2024 »
15.03.2024 »
11.03.2024 »
предишна страница [ 1/115 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
Парламентарни избори 2024
Земетресения в България
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: