Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Борисов в Разград: Строим нови църкви и джамии, за да има етническа толерантност"
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:29 / 14.02.2021Коментари (0)450
©
"Строим нови църкви и джамии, за да може в този регион, където има и християни, и мюсюлмани, да има етническа толерантност“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който разгледа на място ремонта на църквата "Свети Цар Борис-Михаил Покръстител“ и реставрацията на джамията "Макбул Ибрахим паша“ в Разград.

Премиерът подчерта, че джамията, която е паметник на културата, не е реставрирана от 70 години. "Така че моите опоненти, които искат толкова много да управляват, да покажат направеното от тях и ще сравним“, коментира министър-председателят. "Всички си спомняме Възродителния процес какво беше. Нека си спомнят и тези, които правят коалиции сега“, посочи още премиерът. Бойко Борисов изтъкна, че правителството не прави разлика между кметовете по политическа и етническа принадлежност и продължава да подпомага всяко едно населено място. "Ние правим еднакво с еднакъв аршин - и за християни, за мюсюлмани, така че работа, работа, работа - ще показваме. За да могат да ни вярват и християните, и мюсюлманите. В зависимост от желанието си всеки да отиде да гласува за която партия иска, а не по етнически принцип. Това е нашата политика и мисля, че за сега е много успешна“, отбеляза премиерът Борисов при посещението в Разград.

"От 140 години не е строена църква в Разград“, коментира министър-председателят. Правителството отпусна 100 000 лева миналия месец за доизграждането на храма "Свети Цар Борис-Михаил Покръстител“ . Средствата ще бъдат използвани за изработването на иконостаса, изографисването на храма и за отоплителна инсталация.

За започване на строително-монтажни работи по консервация, реставрация и адаптация джамията "Макбул Ибрахим паша“ в Разград Министерският съвет отпусна 712 450 лв. още през 2019 г. През октомври миналата година стартира реставрацията на джамията, като стойността на целия проект ще струва 2 374 836 лв. Джамията в Разград е построена през XVI в. и е паметник на културата с категория "национално значение“, а през 1973 г. с писмо на Национален институт за недвижимо културно наследство е декларирана като архитектурно-строителен паметник на културата.

Народният представител от Разград Десислава Атанасова, която бе заедно с премиера Борисов, информира, че по социално-икономическите антикризисни мерки на правителството в региона са изплатени над 5 милиона лева в помощ на хората и на бизнеса и са запазени близо 2000 работни места. През 2017 година кабинетът отпусна 1 000 000 лв. за ремонт и рехабилитация на улична мрежа в Разград. В рамките на две години други 2,1 млн. лв. са отпуснати по бюджета на общината за подобряването и на по-малките населени места на нейна територия, включително за  ремонти на улици, читалища, детски площадки. Община Разград е подкрепена от правителството и през 2019 година с общо 300 000 лева за инфраструктура.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: