Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Борисов и Станишев ще дават отчет за приватизацията на Пловдивския панаир
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 18:22 / 24.01.2023Коментари (0)449
©
Борисов и Станишев ще дават отчет за приватизацията на Пловдивския панаир, това стана ясно от заседанието на Временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с поемането на пълния контрол на "Международен панаир - Пловдив" АД, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Очаква се двамата да бъдат в петък в парламента по искане на депутати.

На първото си заседание днес Комисията реши да изслуша двамата бивши премиери - Бойко Борисов, Сергей СтанишевКорнелия Нинова, Георги Гергов, Румен Овчаров, кметовете и председателите на общинските съвети на Пловдив и Варна, както и представители на групите на общинските съвети. 

Второто заседание на Комисията ще е в петък от 13:00 часа.

Румен Гечев (БСП) поиска комисията да получи информация за заседанието на МС, на което през 2016 година се решава да бъдат преведени 43 милиона лева на община Варна, която също е акционер в дружеството.

Беше предложено кметовете и председателите на общинските съвети да бъдат задължени да излязат с проекторешения за излизане от казуса с приватизацията на панаира и поемането на пълния контрол върху дружеството от страна на Георги Гергов. Той в момента е с мажоритарно участие.

Временната комисия ще изиска от държавните институции цялата документация, която може да има отношение към сделката за панаира. 

"Като парламент се интересуваме от обществените пари. Тази сделка има привкус на стратегически сътрудничества между определени лица. Тези пари са влезли в схемата на замяна и парламентът има право да види какъв е резултатът от този превод. Целта е да окажем обществен натиск, защото обществото не иска да се финализира тази сделка - по това няма съмнение", каза Румен Гечев и допълни: "Вярно е, че парламентът има кратък живот, но поне повечето от нас ще се върнат тук след два месеца и работата ще продължи"

"Ние не можем да се намесим в споровете на публични и частни субекти, ние можем само да излезем с доклад", уточниха от комисията.

"С тази комисия правим още един панаир, защото не можем да излезем с решение. Никола Минчев от ПП призова депутатите да се фокусират върху информация по казуса от 2016 г. насам, защото в противен случай комисията няма да успее да свърши нищо. 

Сред фактите, които временната комисия трябва да установи, са отказът на държавата през 2016 г. от 49,63 на сто от акциите на панаира и прехвърлянето им на Общините Пловдив и Варна, неизпълнението на решението на Общински съвет Варна за връщане на акциите на държавата, апортът на варненския дял в дружество "Пълдин Туринвест" АД, с което се осигурява пълно овладяване на панаира, решението на Общински съвет Пловдив от 19 декември м.г., с което се позволява извършване на апорта от страна на Община Варна, бламирането на две извънредни сесии от страна на политическа партия ГЕРБ и съветниците на Георги Гергов, възможността панаирът да бъде обявен за групов паметник на културата с цел предотвратяване на възможността за унищожаването му като такъв.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: