Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Бориславова: Всяка трета жена, обект на домашно насилие, е тежка диагноза за обществото
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:31 / 03.08.2023Коментари (2)205
© bTV
Лена Бориславова, която е част от Изпълнителния съвет на "Продължаваме промяната“, коментира темата за насилието срещу жени и измененията в Наказателния кодекс.

"Всяка трета жена да бъде обект на домашно насилие – вербално или физически е много тежка диагноза за общество, което така или иначе е ужасно разделено. Отговорът на всички беше изключително показателен, че такава жестокост с агресия, с унижение към друго човешко същество трябва да е абсолютно недопустима. Изключително тъжно и обезсърчаващо, че такива случаи се случват все още и че те не са изключение“, каза тя пред bTV.

Според Бориславова реакцията на гражданското общество е показала доза надежда, тъй като "рядко се случва толкова убедително и еднозначно да излезе цяло общество и да каже: "Това не трябва да се случва повече“.

"Никоя партия, освен "Продължаваме промяната – Демократична България“, не беше готова да гласува промените за "интимната връзка“, каза тя.

Б.р. предложенията за промени в Закона срещу домашното насилие предвиждат в кръга на защита да бъдат включени и лицата, които са в "интимна връзка", без непременно да съжителстват. В момента разпоредбите дават закрила само на роднини, съпрузи и съжителството без връзка.

Припомняме, че в проекта на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС се предлага и определение за интимна връзка: "доброволен, относително траен съюз между две лица, който възниква и съществува като фактическо състояние, без да е необходимо спазването на правно регулирана процедура и независимо дали лицата споделят едно домакинство, като водещ елемент е строго личният характер на техните отношения".

Народно събрание – "решаващо задачи от обществено значение“

Лена Бориславова заяви, че най-накрая имаме Народно събрание, което започва да отмята и да решава задачи от обществено значение.

"Това Народно събрание, което беше сформирано в тази сглобка, върши работа. Каква е промяната, в какво се състои тя – вече има истински дебат по политики, приети закони, отлагани с години, говори се за конституционна промяна“, каза още тя.

Лена Бориславова обясни, че има готови текстове за протокол между управляващите коалиции ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

Промените в Конституцията

Бориславова коментира и предложените промени в Конституцията, внесени от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС. Тя заяви, че по отношение на мандатите на главния прокурор трябва да остане един мандат за пет години.

"Председателстването на прокурорския съвет трябва да се случва от министъра на правосъдието. Само, че текстът, който в момента е влязъл и начина, по който е събрана подкрепата за него, гарантира че за всички останали разпоредби, които стоят на масата, има подкрепа. Това е подкрепа за нов начин на избиране и формиране квотите за това какви лица влизат във ВСС“, обясни Бориславова и поясни, че дебатът за това как трябва да се измени Конституцията не е приключил.

Още по темата: общо новини по темата: 228
25.04.2024 »
17.04.2024 »
17.04.2024 »
05.04.2024 »
27.03.2024 »
03.03.2024 »
предишна страница [ 1/38 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 03.08.2023 г.
0
 
 
Толкова лъжи на едно място! Поне вече в явно за какво е целия напън! А всички, дето протестираха, са използвани за пореден път от ППДБ!!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: