Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Борислав Цаков: Ние сме една от малкото държави, които не предлагат стимули за екоавтомобил
Автор: ИА Фокус 12:58 / 20.07.2023Коментари (0)232
©
Ние сме една от петте държави в Европейския съюз, която не осигурява никакви стимули на хората, които избират екологичен автомобил. Това каза Борислав Цаков – организатор на "Автомобил на годината“, в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“. 

Единствените стимули са безплатни паркоместа, като тази привилегия вероятно скоро ще бъде отнета в столицата, добави той.  

Състоянието на автопарка в България той определи като "кошмарно“. "Средната възраст на автопарка в момента е над 19 години, което звучи ужасяващо за мен. Човек, който кара много, знае много добре с един автомобил среден клас кой завой може да вземе с 60 км/час и със съвременен автомобил от същия клас с всички системи за сигурност как ще се чувства в същия завой – просто няма база за сравнение“, коментира Борислав Цаков.  

Освен че старите автомобили не са добре оборудвани, състоянието им е лошо, посочи той. "Обикновено те се карат и с по-лоши гуми, спирачни системи, системи за предупреждение – хиляди са факторите, които обуславят повечето катастрофи с по-стари автомобили“, заяви експертът.  

Най-често срещаната причина за катастрофи според статистиката е несъобразена скорост, но според Борислав Цаков невинаги това е истина. "Това е най-лесното нещо за полицаите – просто се изписва, недоказуемо е, няма практически измерения. Няма защо да гледат дали на пътя има дупка и ти си я заобиколил, да питат свидетели дали някой не те е засякъл, няма смисъл да се търси нещо в техническото състояние на автомобила. Просто се пише "несъобразена скорост“ и нещата са решени“, коментира той.  

Борислав Цаков посочи, че въпреки промените в законодателство, данъците на старите автомобили остават много по-ниски от тези на новите автомобили, което е нелогично. "Нормално е, ако трябва да платите данък 40 лева на година, да не ви интересува какво става с вашия стар автомобил, дори и да не мърдате от пред блока си колата си цяла година. Средният годишен пробег на автомобилите в България на физически лица е малко под 1500 км, което е направо втрещяващо. Един автомобил, който стои на улицата без да се кара, се амортизира точно толкова, колкото такъв, който се кара постоянно“, обясни той.  

Друг феномен по думите му е това, че регистрираните в страната ни автомобили са над 4 милиона. "Въпросът е колко от тези автомобили са в движение и в какво състояние са. Аз лично познавам човек, който държи пред блока си три стари автомобила, само за да ги премества леко, за да си пази място за колата, която кара нормално и когато се върне от работа да има къде да паркира“, даде пример Борислав Цаков.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: