Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Борис Петров, финансов анализатор: Рецесионните процеси, които вървят в Еврозоната, може да се окажат много по-дълбоки
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:36 / 23.06.2023Коментари (0)245
©
Има седем компании, които дърпат пазара нагоре и създават впечатление, че той се представя силно, но това далеч не е така. Това каза в рубриката "Парите ви на фокус с БФБ“ по Радио "Фокус“ Борис Петров - финансов анализатор.

"Тези седем компании – "Великолепната седморка“, се представят много силно на фона на изкуствения интелект и спекулациите около това, че той ще навлезе много бързо в ежедневието ни. Тези компании станаха много бързо свръхнадценени“, добави Петров. Според него, такова рали на пазара не е добър сигнал, толкова тясно концентрирано, само в определени компании, то дори не е в целия технологичен сектор. Това не е добър сигнал и по-скоро дава възможност на късите продавачи да потърсят възможности за влизане на пазара. 

"Друг индикатор, който виждам на пазара е, че това рали е водено от индивидуалните инвеститори, т.нар. ритейл. Обикновено ритейл инвеститорите често се оказват на грешната страна на пазара в даден момент, за разлика от професионалистите. Това е още една червена лампа за пазара, че това, което виждаме, не означава точно това, което си мислим“, каза Борис Петров.

Според анализатора, при суровините ситуацията също е интересна. От една година насам се говори все повече за рецесия, която изглежда все по-вероятна, дори почти сигурна. "Еврозоната вече е в рецесия, в началото на следващата година се очаква и САЩ да се окажат фактически в рецесия. Тези слухове за рецесия потопяват много бързо цените на суровините, особено тези, които са свързани с икономическия растеж. Именно затова виждаме петрола на 50% под най-високата стойност, достигната миналата година, виждаме медта със сериозна корекция, газа – с много по-дълбока корекция, особено в Европа. Спадането на цената на газа всъщност е по-скоро лоша новина, защото консумираната енергия е свързана с икономически растеж. Колкото по-малко енергия ползва Европа, толкова по-вероятно е това да се отрази в следващото тримесечие и върху икономиката на Европа, т.е. тези рецесионни процеси, които вървят в еврозоната в момента, да се окажат много по-дълбоки от това, което виждаме в момента“, добави Петров. 

Можете да чуете цялото интервю в прикачения аудиозапис.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
Изграждане на Национална детска болница в София
Великден 2024 г.
Либерализъм и консерватизъм в Европа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: