Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Бойко Борисов председателства комисията по външна политика за първи път
Автор: Самуил Иванов 16:05 / 19.07.2023Коментари (0)282
© Фокус
Бойко Борисов председателства за първи път комисията по външна политика, предаде репортер на "Фокус". Лидерът на ГЕРБ проведе своето първо заседание, на което трябваше да бъде изслушан посланика на Кралство Испания относно Испанското председателство на Съвета на ЕС, новоназначените посланици на страната ни във Федерална Република Германия, Индия и Хашемитско Кралство Йордания. 

Борисов откри комисията, честитейки празника на българските дипломати.

Комисията започна с изслушване на посланика на Кралство Испания Н. ПР. Алехандро Поланко Мата, който представи приоритетите на Испанското председателство на Съвета на ЕС.

Посланик Мата подчерта, че приоритетите на Испанското председателство ще надхвърлят живота на настоящата комисия. По време на председателството се планират множество междуправителствени срещи, събрания и четири срещи на върха на

"Всички поети задачи по време на председателството ще бъдат ососбено значими, защото те ще надхвърлят живота на тази комисия. В рамките на нашето председателство искам да подчертая, че това беше проект на Испания, за който работи от две години и през следващите месеци ще проведе над 22 неформални министерски срещи, повече от 400 технически, културни и други граждански събрания и се предвиждат четири срещи на върха – с Латинска Америка, стратегическата автономия върху Европейската икономическа общност, освен провеждането на Европейския съвет за закриване на председателството“, заяви посланик Мата.

Представени бяха и приоритетите на Испанското председателство – реиндустриализацията на Европа, зеленият преход, социалният аспект, засилването на европейското единство. Те ще бъдат осъществявани посредством гъвкавостта и солидарността. Според Н.Пр. именно благодарение на тези два способа могат да бъдат преодолени всички предизвикателства, пред които е била изправена Европа през последните две години.

"През последните години видяхме, че поради различни причини Европа се сблъска със събития, които не беше очаквала. Наложи й се да открие и приложи гъвкави отговори с критерий на единство и солидарност. Това е линията, която следваме. За нас принципа на солидарността е много важен, но също така и гъвкавостта“, заяви посланикът на Кралство Испания.

Испания подкрепя България за влизането и в шенгенското пространство, а посланик Алехандро Мата изрази надежда България да бъде приета в Шенген в рамките на Испанското председателство.

Министерството на външни работи приветства заложените от Испания приоритети.

На въпрос на "Възраждане“ за отношенията на РСМ и България, както и възможностите за присъединяването на югозападната ни съседка към ЕС, посланикът каза, че се надява двустранният диалог да продължи да се развива. Той обаче смята, че трябва да бъдат изпълнени всички изисквания, заложени в т.нар. "Френско предложение“.

Борисов подчерта, че България е направила огромен жест, вдигайки ветото си над Северна Македония. Той бе категоричен обаче, че има множество събития, случили се през последните месеци, които пораждат напрежение в българското общество по отношение на спазването на договора за добросъседство между държавите. 

"Моля ви да предадете ви на вашите ръководители, че тази тема е изключително чувствителна. Имаме реални случаи, които създават напрежение. Имаме много ясно пописан договор за добросъседство, където се казва всичко, което е необходимо. Много е важно да алармирате, че българското общество очаква да се спазва договорът за добросъседство“, заяви Борисов.

Още по темата: общо новини по темата: 1090
17.05.2024 »
17.05.2024 »
17.05.2024 »
17.05.2024 »
14.05.2024 »
13.05.2024 »
предишна страница [ 1/182 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Академичната общност излиза на протест
Природни стихии
Почина сливенският митрополит Иоаникий
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: