Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Бойко Борисов: Путин и Ердоган ме смятат за свой приятел
Автор: Силвия Станева 11:03 / 09.01.2020Коментари (1)640
©
Путин и Ердоган ме смятат за свой приятел, както и за приятел на Тръмп. Това коментира премиерът Бойко Борисов пред журналисти на летище София след пристигането си от Истанбул.

В Турция Борисов участва в церемония по откриването на газопровода "Турски поток“.

"В рамките на един ден бяхме с геостратегическите ни партньори САЩ, бяхме и с нашите съседи. И с всички сме постигнали разбирателство и проекти, които носят просперитет", заяви премиерът.

"Днес е важен ден за българо-американските отношения, стратегически ден поне за следващите 10 години и то в едно размирно време“, каза Борисов относно проведената по-рано през деня Първа сесия на Стратегическия диалог България-САЩ. Премиерът изтъкна, че са били отчетени и набелязани действия, които да оставят България на картата на газоразпределителната система на Европа, както и във всички други сфери – отбрана, сигурност, върховенство на закона. Работи се активно и по темата за отпадането на американските визи за България.

Премиерът Бойко Борисов посочи също, че днес беше подписан и предварителен договор за покупко-продажба от страна на "Булгартрансгаз" на 20 % от акционерния капитал на "Газтрейд" С.А, проектното дружество, което ще реализира и оперира Терминала за втечнен природен газ в близост до град Александруполис, Северна Гърция. Борисов отбеляза също, че страната ни активно работи по интерконектора с Гърция, както и по проекта "Балкански поток". "По този "Балкански поток" ще тече и руски, и азерски газ и от всеки, който може да достави до тези газови магистрали“, заяви Борисов и добави, че се спазват всички европейски правила. "Ние изграждаме българската газопреносна мрежа“, подчерта премиерът и изтъкна, че страната ни има интерес максимално бързо да бъдат завършени интерконекторите.

Попитан от медиите за обстановката в Близкия изток, премиерът заяви, че подкрепя мира и дипломатическите решения. По думите му е важно да не загиват невинни хора и военните конфликти да не продължават. "Мирът за региона е изключително важен и само носи просперитет“, каза още премиерът.

На въпрос за срещата му с турския президент Реджеп Тайип Ердоган Борисов открои три от обсъжданите теми по време на разговора – инфраструктура, енергетика и миграция. Борисов обърна внимание на работата по уширяването на ГКПП-тата с оглед на засиления трафик от тежкотоварни автомобили. "Поех ангажимент както ГКПП "Калотина" уширяваме, да уширим ГКПП "Андреево", "Лесово"", отбеляза премиерът. 

Попитан от медиите за отношението на тримата президенти, с които премиерът Борисов разговаря днес в Истанбул, Борисов заяви: "Смятат ме за свой приятел – както и приятел на Тръмп, както и приятел на Брюксел. Защото всяко едно мое действие е подчинено първо на интереса на България и второ – на общността, която ние сме приели, че сме – ЕС и НАТО“. На трето място премиерът Борисов изтъкна доверието, което е от значение за развитието на двустранните отношения.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Декември 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Решения на Общинския съвет в Кюстендил
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Община Благоевград има гигантска финансова дупка
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: