Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Близо 600 млади лекари положиха Хипократовата клетва
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 19:16 / 20.02.2024Коментари (0)881
© МУ София
Абсолвентите от Випуск 2023 на Медицински факултет към Медицински университет-София получиха дипломите си на тържествена церемония в НДК в присъствието на близките си.  

От завършилите общо 596 млади лекари, 239 са български, а 357 чуждестранни студенти от 31 държави. На церемонията присъстваха министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева, зам.-министърът на образованието и науката проф. Генка Петрова-Ташкова и заместник министърът на здравеопазването доц. д-р Петко Стефановски, деканите на факултети към МУ-София, представители на посолства и други официални гости.

Наградата "Златен Хипократ" за пълно отличие получиха д-р Елица Зафирова и д-р Теодора Александрова. Сертификатите им връчи лично ректорът на МУ-София, проф. д-р Бойчо Ланджов. Двете отличнички получиха и парични награди от Столичната лекарска колегия, учредени тази година за първи път за пълните отличници на Медицинския факултет.

Проф. д-р Бойчо Ланджов в приветствието си към абсолвентите им пожела: "Искрено се надявам Вашият професионален път да бъде белязан от много успехи и удовлетворение от постигнатото. Проявявайте непримиримост към всички несправедливости и винаги следвайте етичните ценност и норми на поведение, предадени ни от бащата на медицината Хипократ. Бъдете пример за обществото ни и пазете човешкото здраве и достойнство. Медицинският университет-София е територия на духа и знанието, на общи принципи, споделени ценности, мечти и висок морал, изграждани повече от век от нашите предшественици. Следвайки традицията и чертаейки нови хоризонти пред висшето медицинско образование, вярвам, че сме Ви предали най-доброто и най-ценното, което човек може да научи в периода на своето професионално обучение.“

Той благодари на преподавателите, че са били неотлъчно до студентите и са запалили в тях искрата на хуманността, че са ги научили на тънкостите на медицинското знание и практика и че са пробудили в тях самосъзнанието и отговорността на лекарската професия.

Деканът на Медицинския факултет проф.-р Димитър Буланов подчерта, че България има нужда от знанията и уменията на младите лекари. "Преди шест години, след тежките кандидат-студентски изпити, вие направихте първите стъпки към вашата мечта в учебните зали, лабораториите и болниците на университета. Положихте много труд, учихте упорито латински термини и диагнози в безсънни нощи, когато времето не стига, а изпитът наближава. Докоснахте се до съдбата на болния човек, видяхте началото и края на живота, надникнахте в науката, преживяхте възходи, колебания и тревоги, и ето – вие успяхте – от днес вече сте лекари. От днес поемате върху себе си огромна отговорност – правото и задължението да лекувате и да съхранявате човешкия живот. Не спирайте да учите и да развивате своите професионални умения. Не спирайте да развивате своя интелект, духовност и човещина. Помнете, че ключът към успехите в нашето изкуство е работата в екип, а в основата на неговата устойчивост са компетентността и универсалните етични принципи – законност, честност, взаимно уважение, лоялност, толерантност", заяви още проф. Буланов. 

Той поздрави преподавателите за успехите, които са постигнали със своите възпитаници. Деканът приветства и семействата на абсолвентите като изтъкна важността на подкрепата, която са оказвали на младите специалисти по време на цялото им следване.

Министърът на иновациите Милева Стойчева сподели в поздравлението си: "Желая на Медицински университет-София да продължава да бъде символ и пример за това как България създава изключително добър продукт "образование в медицината“, който може да ни помогне да бъдем по-конкурентоспособни и по-успешни като държава и общество“.

Първите по успех 19 дипломанти получиха от Студентски съвет парична награда и грамота за отличен успех по време на професионалното им обучение.

За церемонията бяха получени множество поздравителни адреси, включително от Президента на Република България, ректори на университети и професионални организации.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Академичната общност излиза на протест
Евроизбори 2024
Бюджет 2024
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: