Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Близо 16% от българите вече живеят под наем
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:22 / 26.08.2016Коментари (0)296
© Blagoevgrad24.bg
"Моят дом е моята крепост" важи за все по-малко българи. У нас осезаемо спада делът на хората, които живеят в собствено жилище, и обратно, расте процентът на наемателите.

Преди години заедно с румънците бяхме начело в европейската ранглиста с над 90%, а вече сме чак на шесто място с 84.3% от населението, обитаващо собствени апартаменти и къщи. На практика излиза, че над 15% от българите живеят под наем.

Румъния и сега №1 в Европейския съюз по този показател с 96.1%. Следват Словакия (90.3%), Литва (89.9%), Хърватска (89.7%), Унгария (88.2%). 

Тенденцията, която се очертава за България, има своето обяснение. Все повече хора напускат родните си места и домове в търсене на работа. Когато си намерят препитание, най-често се налага да заживеят под наем. Данните на Евростат показват, че има и увеличение на българите, които живеят в нов апартамент, заложен пред банка и купен със заем.

Намаляващият дял на хората, живеещи в собствени имоти, може да се обясни основно с миграцията към по-големите градове и столицата, което е свързано и с увеличението на процента от населението, живеещо в ипотекирани жилища, посочва Инфограф. Повишаващият се стандарт на живот в София и напливът на хора към столицата водят до изграждането на нови жилищни кооперации, а купувачите на апартаменти обикновено теглят ипотечни заеми, поясняват още експертите. Прогнозата е, че и в следващите години групите на живеещите под наем и на изплащащите ипотеки за нов дом ще се умножават.

Според Инфограф не само за България, но изобщо за Стария континент основната тенденция от 2010 г. насам е процентът на живеещи в собствен дом да намалява. За тези 4 години делът на европейците, които не притежават жилището си, е спаднал с 0.6 процентни пункта. Рекордьор в това отношение е Германия, където почти половината население живее под наем.

Над една четвърт от населението на ЕС (27.1%) живее в собствен дом, който е ипотекиран и за който трябва да се плащат погасителни вноски по заем. А 43% са в жилище, което е напълно изплатено и не е обременено с тежести, показват данните на Евростат.

Почти 40% от германците живеят на свободен наем, а малко под 10% ползват ведомствени жилища и се радват на преференциални, облекчени наеми. В Холандия, Дания, Швеция делът на хората, които си наемат "покрив" на пазарни цени, също надхвърля 30%. 4 от 10 граждани на ЕС живеят в апартаменти, а 33.7% - в самостоятелни къщи. Най-голям процент обитават апартаменти в Испания - 66.5%, и Латвия - 65.1 на сто. А в Хърватия рекордните 72.6% живеят в къщи.

Източник: в. Сега







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Академичната общност излиза на протест
Евроизбори 2024
Стрелба по Роберт Фицо
Парламентарни избори 2024
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: