Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Благодарение на донорска яйцеклетка 52-годишна жена от Варна роди здраво бебе
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:50 / 02.02.2023Коментари (2)257
© БНТ
Благодарение на донорска яйцеклетка 52-годишна жена от Варна роди здраво бебе. Ин витро процедурата е извършена във варненския Център за асистирана репродукция. Жената има голямо дете, но е решила на този етап от живота си да даде живот на още едно. Факт е, че все повече жени раждат в зряла възраст, някои от тях посредством метода на асистираната репродукция, предаде БНТ.

Децата са благословия и жива следа, която оставяме след себе си. За повечето семейства те идват естествено и като логична стъпка в техния живот. За други обаче пътят, който трябва да извървят, за да имат собствени деца, е изпълнен с трудности, но и с надежда, че чудото ще се случи.

Данните сочат, че през 2021 година двойките с репродуктивни проблеми у нас са били над 145 хиляди и непрекъснато се увеличават.

Д-р Симона Анжел, акушер-гинеколог: "Голяма част от пациентите са с неизяснен инфертилитет. Тоест увеличава се все повече тази група пациенти, при които правят се базови изследвания, няма конкретна диагноза, но повече от година няма забременяване спонтанно".

Благодарение на центровете за асистирана репродуктивност голяма част от бездетните двойки стават родители. Но има и жени, които отлагат бременността в по-млада възраст заради кариерата си или проста са решили да станат майки в по-зряла възраст. Подобна е история на жената от Варна, която стана майка на 52 години благодарение на донорска яйцеклетка.

Д-р Симона Анжел, акушер-гинеколог: "Дамата има предходна бременност и раждане, но е взела решение за ново забременяване на възраст 52 г. В случая дамата е без придружаващи заболявания, беше включена в нашата донорска програма и забременя след ембриотрансфер с едноплодна бременност. Бременността протече абсолютно без усложнения".

За част от обществото късното раждане е неразбираемо и дори шокиращо събитие. Неписаните норми кога е една жена трябва да стане майка са едни, но реалността, оказва се, е съвсем друга.

Д-р Симона Анжел, акушер-гинеколог: "Вече го възприемаме като нещо нормално. Във възрастта 48-52 години са пациентките, които се включват в нашата донорска програма, така че вече не е толкова рядко. Много зависи от случая. Зависи каква е нейната акушерска история преди това. Зависи дали има придружаващи заболявания, но смятам, че възрастта около 50-52 г. би била една разумна горна граница за бременност".

За жените, които имат репродуктивни проблеми или са в менопауза, но искат да имат дете, решението е донорска яйцеклетка. Този вид донорство все още не е популярно у нас.

Валентина Иванова, председател на Фондация "Искам бебе" - Варна: "Донорите са в пъти по-малко от нуждаещите се. Може би 3-4 пъти. Самата процедура протича стандартно с 4-5 гинекологични прегледа. Поставят се подкожно едни инжекции в корема, които се контролират с необходимите изследвания. Няма някаква голяма болка или дискомфорт. Евентуално след пункцията може да има лек дискомфорт, който жената да усеща, но то е като при менструален цикъл нищо страшно".

Само за една година през този център за асистирана репродукция са направени близо 500 процедури. За нас това са само цифри, но за лекарите тук са човешки съдби и житейски истории, които те също преживяват.

Д-р Симона Анжел, акушер-гинеколог: "Преминаваме с тях през трудния път и на това да се установи има или няма проблем. Знае се, че успеваемостта за една ин витро процедура е едва 35 процента. Тоест нашите пациенти преминават първо през неуспеха и ние сме с тях и в неуспеха и след това сме част от това как най-накрая постигат своето щастие".

А за щастието възраст няма. И за любовта към едно дете.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 03.02.2023 г.
0
 
 
Пълен егоизъм!В стремежа си да задоволи собствените си желания въобще нее помислила за детето! Мисли си, че ще живее с орлите! На 60 години ще има първолаче!
Aнонимен
на 03.02.2023 г.
0
 
 
Не са помислили за детето...
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: