Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнесът се оплаква от липса на шлосери и механици
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:27 / 06.10.2016Коментари (18)313
©
Българската икономика трябва да получава млади специалисти, които да остават в България. Това заяви каза председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Кирил Домусчиев. Работодателската организация подписа споразумение за сътрудничество с Университета за национално и световно стопанство.

По думите на Домусчиев на бизнеса вече са нужни не толкова хора с висше образование, които завършват университета на 26 или 27-годишна възраст, а специалисти със средно образование.

Ректорът на УНСС проф. Стати Статев посочи, че бизнесът и висшите училища ще поискат от държавата да е законово регламентирано работодателските организации да си поръчват обучение в определени специалности.

По думите на проф. Стати Статев е редно студентите, които заминават за чужбина след като завършат образованието си, да връщат парите за своето обучение.

"Става въпрос за даване на една сигурност на нашите деца, че те, като завършат, ще останат да работят в България. Защото една част от младите хора отиват да учат в чужбина не защото нашето образование е лошо, а защото не се виждат реализирани в България. И отиваме от другата страна - не става въпрос за крепостно право, всеки е свободен да избира пътя си. Но след като си приел държавата да субсидира обучението ти в рамките на 20-30-50 000 лева и след това решиш да заминеш на работа в чужбина, добре, за какво ще го направиш? Естествено, за повече пари. Бъди тогава достатъчно добър да върнеш тези пари, които държавата е похарчила за теб, за да ги похарчи за друг, който е решил да остане в България", каза Статев.

Кирил Домусчиев заяви, че липсата на кадри в бизнеса се засилва. "На нас висшисти чак толкова много не ни трябват, но няма шлосери, няма механици, даже шофьори сега се оплакват в транспортния сектор, че няма, при положение че заплатите на международните шофьори са стигнали вече до 4000 лева, което не е никак малка заплата за българските стандарти. Но няма дори шофьори. Какво да говорим за средни специалисти в заводите за биотехнологии, химия или така нататък. Няма ги тези хора", каза той.

Промени, които да улеснят връзките образование-бизнес, ще бъдат представени пред законодателната власт до края на годината, категоричен е Домусчиев.



Източник: Дарик






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Бизнесът се оплаква ,защото няма кой квалифициран да му работи без пари
0
 
 
Стати, това ли е най-умното дето успя да измислиш, бе?! Браво на тебе! Ами на кой колкото му е акълът и на кой за каквото му плащат! Малоумник!
на 07.10.2016 г.
+1
 
 
Плащай 500лв и чакай хора да дойдат. С няколко месеца учене и преквалификация хората започват на по 1000+ в кол центровете.
+1
 
 
Шлосерите, механиците, шофьорите пък се оплакаха, че им предлагат по 400 лв. заплати и гарантирана социална несигурност. Ха да видим сега кой е по-виновен за ситуацията?
+3
 
 
Нека нека. Тука в Габрово фабриките преди години имаха договор с Механотехникума. Но след това- съсипаха фабркките, та и техникума ! Дават по 400 лв заплата.. че кой да ти работи за минималната, още повече като се удържат данъците вземаш 320!
+3
 
 
"Бизнесът" да го д.у.х.а. Когато "бизнес мените" се научат да уважават и да плащат нормални заплати на хората заради които им върви бизнеса, тогава ще намерят и специалисти.
+4
 
 
Много е лесно да се оплаква бизнеса в бг но ехубаво да се замислят за условията който предлагат аз съм шофьор и където да отида се почва условиясме с условия задължения без никакви права техниката в безобразно състояние и все плачатлиплачат но така сме свикнали всичко да ние на тепсия поднесено
+4
 
 
бизнесът да предложи адекватни заплати а тогава ще говорим за кадри
+4
 
 
Забравиха да споменат- заплата 450 лв.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Крал Чарлз е болен от рак
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: