Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Бивш депутат от СДС: Русия трябва да се извини на народите от Източна Европа
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:43 / 09.09.2019Коментари (4)614
©
Трябва да получим извинение от Русия за окупацията на народите от Източна Европа. Това заяви бившият зам.-председател на СДС Иван Сотиров в ефира на БТВ.

Повод за думите му стана 75-та годишнина от 9 септември 1944 г. Датата е една от най-противоречивите в историята ни.

В нощта на 8 срещу 9 септември е свалено правителството на Константин Муравиев и на власт идва правителство на Отечествения фронт, начело с Кимон Георгиев. Отечественият фронт взема властта в България с помощта на силите на Трети украински фронт на Червената армия, след като СССР обявява война на България дни по-рано. Руска изложба с фотографии и документи за края на Втората световна война, насрочена за днес, изправи Москва и София пред дипломатически скандал.

Темата "75-а годишнина от освобождението на Източна Европа от нацизма" предизвика острата реакция на българската държава. В позицията на външното ни министерство се казва, че България не отрича приноса на СССР за разгрома на нацизма на Стария континент, но според българските дипломати не трябва да си затваряме очите пред факта, че щиковете на Съветската армия са донесли половин век репресии. В отговор от посолството на Русия посочиха, че целта на изложбата е да запознае обществото с руски архивни материали, които не са били публикувани досега или са били наскоро разсекретени.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова пък излезе с остър коментар и обвини българските власти в пренаписване на историята.

"Не просто провокация, а наглост и цинизъм е окупацията на народите от Източна Европа да бъде интерпретирана като освобождение. Ако има нещо по-безкрайно от съветската душа, това е наглостта на Кремъл", изрази мнение Сотиров.

"45 години са наложени страшни репресии. Това не са просто политически репресии, а целенасочен геноцид от страна на Кремъл и на всички тези силови режими, които налага в Източна Европа, за ликвидиране на националните елити на тези държави", коментира Сотиров.

По думите му, освен антисемитизъм, Съветският съюз е водил политика по геноцид спрямо всички други народи. Иван Сотирав заяви, че в България няма русофили, а кремълски слуги.

"Не може, ако обичаш Русия и руският народ, да обичаш един режим, който малтретира собствения си народ. Съветският съюз беше превърнал в концлагер държавата за всички народи на територията на съюза", заяви Сотиров.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Русофилските блядки - Wind,Елестар,Мунчо2 и новородения 20 процента,пак се отчитат без да пишат коментари.Ей такива изроди трябва публично да им се разбият дзурлите и да се прогонят от България.
0
 
 
Руснаците не са си променили управляващите.Как да се променят,като са същите кгбЕйски боклуци.
Aнонимен
на 09.09.2019 г.
+3
 
 
Не да ми разсекретяват архиви и да ми слагат угодни тях снимки.Нашия Архив да си ни върнат.Ние сами можем да си преценим,какво да покажем на нашето общество.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: