Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Белобрадова: Има огромна нужда от промяна на Семейния кодекс в сферата на осиновяването
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:11 / 07.07.2023Коментари (0)217
© Личен архив
Промените в Семейния кодекс се забавиха над 10 години. Има огромна нужда от промяна в сферата на осиновяването, в това до каква степен децата могат да разбират кои са техните родители. Това каза за "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“ Елисавета Белобрадова – народен представител в 48-то НС и председател на фондация "Майко Мила“, която стои зад каузата "Оле Мале“ в подкрепа на родители на деца с увреждания. 

Тя обясни, че с приетите промени тайната на осиновяването не е отпаднала, но за осиновения вече ще има по-лесен и гарантиран механизъм за това той да разбере какъв е неговият произход след навършване на 18-годишна възраст. До момента това е било почти невъзможно и само извънредни обстоятелства са можели да дадат възможност детето да разбере кои са истинските му родители, допълни Елисавета Белобрадова.  

Причините за това децата да потърсят биологичните си родители може да са много, но най-важните според нея са емоционалното и здравословно състояние на осиновения. "Голяма част от хората наистина имат нужда да разберат произхода си, за да могат да продължат нататък в живота си. Това не уврежда акта на осиновяване. Напротив – децата, които са напълно наясно какъв е произходът им, живеят много по-спокойно и по-добре с родителите си“, подчерта Белобрадова.  

Тя отбеляза също, че се наблюдава намаляваща тенденция на осиновяване у нас. През 2013 г. са осиновени над 705 деца, докато през 2022 г. те са 375. Причините за това са много, но огромна част от тях са свързани и с административния процес, подчерта Белобрадова. "С цел облекчаване на кандидат-осиновителите е създаден законопроект, който предвижда създаване на Национална електронна информационна система за пълно осиновяване и Електронна платформа за кандидатстване за осиновяване на деца при условията на пълно осиновяване от Министерство на труда и социалната политика. Чрез нея процесът ще се облекчи не само за кандидат-осиновителите, но и за административните органи“, обясни Елисавета Белобрадова.  

Промените в Семейния кодекс касаят и разсиновяването, което в България е често срещано, обясни още народният представител. "В други държави този феномен почти не е познат. Всеки случай на разсиновяване е абсолютна трагедия. Социалните работници, които са работили с разсиновени деца, казват, че това са най-нещастните и най-травмирани деца, тъй като те биват изоставяни втори път. Според мен липсата на подготовка на родителите и работата с психолог, който да ги подготви за това какво представлява детето, е много важна. Родителите няма как да имат тази настройка. Те си представят едно нещо и нещата стават изключително сложни, когато няма психологическа подкрепа. Самата подкрепа не трябва да е проформа, а съвършено адекватна, изключително експертна и компетентна“, подчерта Белобрадова.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Академичната общност излиза на протест
Природни стихии
Почина сливенският митрополит Иоаникий
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: