Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Бедността в България и Румъния подхранвала проституцията
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:33 / 15.09.2020Коментари (0)398
©
"Няма да ви кажа на колко съм години", казва през смях Щефани Клее. Всъщност тя е на 58 години и е основателка на Федералното сдружение за сексуални услуги. Клее е гласът на сексуалните работнички и работници в Германия. “Политиката умишлено ни заобикаля по време на коронавируса. Никой не се интересува какво се случва с нас. А ние сме поне също толкова значими, колкото и фризьорите", казва тя.

Висшият административен съд в Мюнстер отмени забраната за оказване на сексуалните услуги в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия. И в повечето други провинции секс-работниците получиха право да се завърнат на работа. “Мнозина не знаеха дали ще оцелеят след карантината. Те нямаха спестявания и трябваше да взимат пари назаем", разказва Клее. Особено сложно е положението на жените от Източна Европа. “Някои от тях дори са плащали данъци тук, но въпреки това не получават дори и социални помощи".

Сексуалните услуги бяха под карантина

Сферата на сексуалните услуги бе една от най-губещите по време на пандемията. На 16 март всички провинции забраниха този вид услуги.

Публичните домове, частните клубове, сауните - всичко беше затворено. Много източноевропейки междувременно напуснаха най-големия бордей в Европа - “Паша" в Кьолн, който обяви несъстоятелност. Част от жените потеглиха обратно към родните си страни. Други останаха и предлагат секс-услуги онлайн, често пъти незаконно и без никакви осигуровки.

Преди 20 години Щефани Клее печели делото, което завежда, с цел да си извоюва право на заплата. По този начин тя проправя пътя и към легализирането на проституцията. "Проститутките сега са в състояние легално да изкарват своите пари", казва Ане Росенбах от Социалната служба на католическите жени към “Каритас". Заради пандемията тази година тя съветва много повече проституиращи от предишни години - осигурява пакети с храна, помага в попълването на документи за обезщетение при безработица, утешава.

С гордост тя разказва за един успешен проект в Кьолн, където има обособено място на улицата, предназначено за сексуални услуги. Там има тоалетни, душове и автомати за храна. От 20 години проектът се подкрепя от всички партии в местното управление, социалните служби също оказват подкрепа.

Борба срещу бедността

"Забележителното е, че през всичките години почти никога не е имало случаи на насилие". Има и организации, които предоставят информация за заболяванията, предавани по полов път, и помагат на онези, които искат да се откажат от проституцията", разказва Росенбах. Проституиращите се отказват от секс-услугите, когато разполагат с друга перспектива.

През 2001 година германският Бундестаг прие Закона за проституцията. Неговата цел бе да подобри правния и социален статус на проституиращите. Ане Росенбах знае кои са следващите стъпки, които трябва да бъдат предприети: “Трябва да се води борба срещу бедността в България и Румъния, за да се пресуши проституцията", казва тя пред "Дойче Веле".






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Политическо противоборство в САЩ
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: