Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Баща, загубил сина си в Стара планина, построи най-високия храм у нас
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:27 / 21.12.2019Коментари (0)590
© bTV
Хора от цяла България се обединиха, за да построят най-високия храм в страната ни - "Св. Св. Николай и Пантелеймон". Святото място е изградено в памет на загиналите алпинисти и туристи в централната част на Стара планина. Негов вдъхновител е Петко Илиев от Сопот.

През 2003 г. лавина отнема живота на сина му в Стара планина. Петко обаче успява да трансформира страданието си. От загубата му се ражда място, което да лекува стотици човешки души, изпитали болка като неговата.

"Да загубиш детето си е едно от най-страшните неща. Времето не лекува, болката си остава. Ако не се мобилизираш да правиш нещо, ти си загубен", казва Петко Илиев.

През зимата на 2003 г. синът на Петко Илиев остава завинаги в прегръдките на Стара планина. От тогава досега всяка година там намират смъртта си средно по двама души. А след някой от тях дори не остава и следа, съобщава bTV.

Няколко месеца след трагедията Петко намира сили да трансформира болката си в добрина. Започват първите копки за най-високо разположения храм в България, на няколко метра от хижа "Рай" в Стара планина.

До завършването на святото място ще изминат цели 15 години. Мястото е трудно проходимо. До там се стига само пеша или на кон. Всички материали за храма са изнесени на конете на Пейо, който по това време работи към хижа "Рай". Зарежда я с провизии и е водач на планински преходи с коне.

"Всички се възхищаваха и се чудеха как става на това недостъпно място, всичко на гръб, самари на коне. Радваха се хората и всеки с каквото можеше помагаше", разказва Пейо.

В каузата се включват доброволно стотици хора от цяла България.

"Българинът има голямо сърце и душа. Всеки един човек, който е идвал там, има нещо с душата си. Бяхме си разпределили работата по райони. Имаше отговорници за Русе, Пловдив, Пазарджик, които да търсят спонсори и хора, които да помагат и работата тръгна. Иво Танев занесе на гърба си каменния кръст, който тежи около 40 кг", разказа още Петко Илиев.

Камък по камък, ден след ден храмът е построен.

"Всеки един вече, който е донесъл камък, съм го снимал. Дори тези, които са носели камъни и мен ме е нямало, са ми оставяли с бележки от кого е. Камъни се донесоха от много места, не само от България – от Алпите, Мусала", допълва Петко.

За 9 дни храмът е и изрисуван. Така на 27 октомври 2018 г. той отваря врати. Освещава го пловдивският митрополит. Храмът винаги е с отворени врати, а на това високо място днес се правят сватби и кръщенета.

Рамо до рамо с Петко Илиев през годините на построяването на храма е и Милена Стойкова, която работи по създаването на документален филм за храма. Той носи работното име "Щастливите камъни" и за да бъде завършен е необходимо да бъдат събрани още средства.

Храмът също има нужда от финансова подкрепа, за да продължи да се поддържа. Който иска да помогне  с дарение, може да се свърже с Петко и Милена:

Петко Илиев – 0877234249, iliew1947@abv.bg

Милена Стойкова – 0897296377, turandot_films@abv.bg






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Газови доставки
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: