Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Банев се прости с надеждите да напусне килията
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:38 / 05.12.2019Коментари (0)842
©
Бизнесменът Николай Банев се прости с надеждите да напусне килията. Той остава за постоянно в ареста, защото все още има опасност да се укрие и да извърши престъпление, ако е на свобода. В същото време най-тежката мярка за неотклонение не пречи той да получава адекватно лечение в болница на здравословните му проблеми.

Това реши окончателно състав на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) с председател Красимира Костова и докладчик Магдалена Лазарова. Преди две седмици спецсъдът за пореден път отказа да пусне Банев дори и под домашен арест, за да може да лекува туморно образувание.

Защитата на бизнесмена обжалва определението, като акцентира на продължаващото над една година задържане и здравословното му състояние, а прокуратурата не е възразила, съобщи lex.bg.

Апелативните съдии обаче подкрепиха съдия Красимир Комсалов, който се позова и на заключение на медицинска експертиза, според което въпросното образувание е доброкачествено и подлежи на отстраняване, което обаче не налага промяна на мярката за неотклонение.

За да не пуснат Банев от ареста, съдиите припомнят, че е бил издирван и задържан във Франция, че в ареста е водил разговори с чужденци и търсил съдействие за убежище в Русия, като подчертават и финансовите му възможности, които позволяват да се укрие.

Съдът отбелязва още, че Банев е подсъдим за тежки престъпления, а друго разследване срещу него още не е приключило.

"Последното обстоятелство налага заключението, че на този етап, макар и със значително занижен интензитет, опасността от извършване на престъпление не може да бъде напълно изключена, въпреки липсата на предходно осъждане“, се казва в определението на съда.

Според АСНС задържането под стража е единствената адекватна мярка за Банев, предвид и очакваната продължителност и тежест на делото, което било съдържало 242 явни и 9 класифицирани тома и предстояли разпити на много свидетели, както и изслушване на експертизи.

Разследването срещу Николай Банев и съпругата му Евгения започна през есента на миналата година, когато от прокуратурата обявиха, че приватизацията на завод "Полимери“ в Девня е била престъпна и дружеството е било източено от Банев без никакъв контрол от държавата. Предприятието беше приватизирано през 1998 г., когато Банев първо закупи част от капитала, а през 2011 г. стана и мажоритарен собственик. По-късно "Полимери“ беше източено и обявено в несъстоятелност, а още преди две години премиерът Бойко Борисов влезе в словесна престрелка с Банев, след като каза, че предприятието е разграбено и унищожено, като определи приватизацията за "разбойническа“.

В хода на разследването Баневи бяха обвинени, че са изпрали над 1 млрд. лева и присвоили общо 84 682 896 лева от "Полимери“, "Елма“ АД, "Химически завод Панайот Волов“ АД и "Топлофикация Казанлък“ АД. Те са подсъдими и за укрити данъци за над 4,3 млн. лева, като става дума за задължения към НАП на "Полимери“, "Елма“ и "Партнърс комерс“. Според прокуратурата престъпленията са вършени от престъпна група, в която е участвала и майката на Банев – Мария.

Още по темата: общо новини по темата: 79
05.12.2021 »
18.08.2021 »
27.07.2021 »
06.06.2021 »
03.04.2021 »
15.03.2021 »
предишна страница [ 1/14 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Задържаха кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: