Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Баба сама се грижи за четирите си внучки
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:25 / 18.07.2016Коментари (0)468
© Борба
Баба героиня сама се грижи за четирите си внучки в квартира под наем в град Дебелец след смъртта на майка им. 

48-годишната Елка Мошева е родила и отгледала три дъщери и един син, а сега съдбата оставя на ръцете и грижата и за четирите внучки - Елица, Даниел, Биляна и Ирена. 

Това става след като бащата на децата заминава на гурбет в чужбина, а майка им се разболява от рак и умира. Така младата баба изведнъж става официално родител настойник на децата и сега е посветила живота си на тях.

"След заболяването на снаха ми Марияна всъщност аз изведнъж се сдобих с пет деца. Оперираха снаха ми и тя не можеше да се грижи за себе си. Къпех я в коритото вечер след децата и я обличах като дете. Бог си я прибра през януари тази година. Покрай разходите за погребението обаче задлъжнях и се наложи да ми помагат дъщерите и зетьовете ми. Чувствах се страшно неудобно, като някоя просякиня, да стигна дотам, те децата ми да ми плащат живота. Колко безсънни нощи изкарах да плача, защото аз съм горда жена", разказва Елка. 

Тя благодари на съседите си, които и помагат с дрешки за малчуганите, на хазаите, които и влизат в положението и не я притискат за наема и на собствениците на кварталната бакалия, които и дават продукти на вересия за да изхрани внуците си. Хората от социалните служби и отдела за Закрила на детето във Велико Търново също влизат в положението на жената и помагат с дарения за децата.

За всяко от внучетата си Елка Мошева получава по 195 лв. сумата, когато се умножи по четири може да изглежда доста голяма, близо 800 лв., но разделена на пет човека всъщност е смешно ниска. С тези пари жената трябва да плаща наема, детската градина на децата, храната и всички сметки по жилището. Които особено през студените зимни месеци не са никак малки. 

Към постоянното перо разходи са и лекарствата, които тя постоянно купува, тъй като заради голямата влага в жилището почти винаги някое от децата е болно. Всъщност жилището е и доста тясно и напълно недостатъчно за петима души. За да има повече пространство за децата бабата се е изнесла да спи в коридора. Голямата надежда е един ден да получи общинско жилище, в което да може да се грижи по-добре за внуците.

Елка има къща в Ново село, където също би искала да се върне, но къщата има нужда от ремонт, а пари за него, поне на този етап няма. Освен това в селото няма детска градина, където след година - две да бъдат записани по-големите от момичетата. А когато дойде време да тръгнат на училище те също не могат да останат в Ново село, а трябва да се преместят да живеят в града. Затова и животът макар и под наем, във влажно жилище в Дебелец, където има и училище и детска градина, засега е по-добрият вариант за петчленното семейство.

Бабата разказва още, че в началото децата били доста стресирани от загубата на майка си, но вече са приели, че тя се е превърнала в искряща звездичка и непрекъснато ги гледа и пази горе от небето.


Източник: Монитор






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
Изграждане на Национална детска болница в София
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: