Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
"БСП за България" ще подкрепи намаляването на данъка върху грамотността
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:26 / 10.11.2022Коментари (0)428
©
"Нулевата ставка на ДДС за книгите и учебниците фигурира в предизборната програма на "БСП за България“. #КаузаГРАМОТНОСТ ще бъде част от основните ни теми за разговор с останалите политически формации. Колкото и егоистично да звучи като аргумент, за нас като политическа формация е много важно българите да са грамотни, защото ние разчитаме на грамотни хора - да оценят разликата между това, което ние предлагаме като политики, да направят информиран избор, да четат и да разбират това, което ние предлагаме.“ Това заяви председателят на Комисията по културата и медиите и зам.-председател на ПГ на “БСП за България“ Иван Ченчев по време на среща с управителния съвет на Асоциация "Българска книга“.

По думите на Десислава Алексиева, председателят на УС на Асоциация "Българска книга“, Директива 112 на Европейската комисия препоръчва книгите да не бъдат третирани като всяка друга стока и към тях да се прилага намалена, свръх намалена или нулева ставка на ДДС. "В настоящия си вид в закона няма промяна, което означава, че режимът на намалено ДДС, което в момента подкрепя не само книгите, но и учебниците, ще спре да действа на 31 декември 2022 г.“, предупреди тя.

Алексиева изложи аргументите си за запазване на 9% ДДС върху книгите като постоянна мярка и да се върви към премахването на данъка. "Факт е, че нациите с добри четящи практики имат 0,12% ръст на годишна база, а инвестициите в култура и образование имат 400% икономическа възвръщаемост. Имаме и икономическата причина да вървим към прилагането на такава ставка“, каза още Алексиева по време на срещата с парламентарната група на "БСП за България“.

"Поздравявам ви за вашата инициативност и за това, че се борите всеотдайно за българската книга, която пази паметта и е основен двигател за грамотността на нацията. Имате нашата подкрепа!“, каза председателят на парламентарната комисия по култура.

"Колкото по-нисък е данъкът върху книгите, толкова е по-голяма добавената стойност на този сектор върху развитието на обществото“, заяви от своя страна

зам.-председателят на парламента и зам.-председател на БСП Кристиан Вигенин. И продължи: "Когато преди години започна "опростачването“ на обществото, имаше една поговорка: "Прост народ - слаба държава“ и много хора казваха, че това се прави нарочно, за да бъде по-лесно управляем българският народ. Не съм вярвал в това, но истината е, че ефектът на тази политика го виждаме и трябва да направим всичко възможно да имаме по-образована, по-грамотна нация. Гордостта на една нация не идва само от историята и от спечелените войни, битки и територии, а и от това къде сме днес, колко образование сме, каква добавена стойност имаме като нация и отделни личности“, коментира още той.

Секретарят на ПГ на “БСП за България“ Вяра Емилова също приветства въвеждането на намалено или нулево ДДС върху книгите и учебниците като постоянна мярка. "Ще подкрепим и с активни законодателни промени предложението на Асоциация "Българска книга“, защото това означава по-ниска цена на книгите и повече четящи българи“, каза още тя.

На срещата присъстваха още народните представители от “БСП за България“ Веска Ненчева, Мая Димитрова и Смиляна Нитова, а предложението подкрепиха широк кръг представители на политическите партии в парламента.

Още по темата: общо новини по темата: 808
25.03.2024 »
22.03.2024 »
22.02.2024 »
01.02.2024 »
05.01.2024 »
02.01.2024 »
предишна страница [ 1/135 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: