Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
БСП: Борбата за свобода на тракийци е мост към съхранението на българския дух днес
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 08:38 / 07.12.2023Коментари (0)409
© БСП
Съзидателните усилия на тракийци за изграждане на училища и църкви, но и саможертвата им в борбата за национално освобождение и обединение бяха показани с фотодокументална изложба в Народното събрание. 

"Борбата за свобода на тракийските българи е не само историческа памет, но и мостът, посланието за съхранението на българския дух, идентичност и родолюбие днес". Това заяви заместник-председателят на Народното събрание и народен представител от "БСП за България" Кристиан Вигенин при откриването на фотодокументалната изложба "Тракийската епопея – Борба за свободата на тракийските българи“. 

Памет към делото на тракийските българи засвидетелстваха лидерът на БСП Корнелия Нинова и народни представители от парламентарната група на "БСП за България". Изложбата представя вълнуващи моменти, запечатани във фотоси, документи и исторически текстове от съзидателните усилия на тракийските българи за изграждането на училища и църкви, участието им в легалната и въоръжена борба за национално освобождение и обединение.

Социалистите поздравиха Съюза на тракийските дружества за техния неуморен труд и принос за защита на българщината, популяризирането на тракийското културно-историческо наследство, защитата на човешките и имуществените права на тракийци и техните потомци, за поддържане на добросъседските отношения с балканските народи.

"Народното събрание не е и няма да остане безразлично към съдбата на тракийските българи и техните наследници. А ние – ще продължим да поставяме тези въпроси, както тук, в НС, така и пред изпълнителната власт, която има водеща роля в решаването на натрупаните с години проблеми пред тракийските българи и техните потомци", заяви народният представител от "БСП за България".

Изложбата в българския парламент, е подготвена от Съюза на тракийските дружества в България и Тракийския научен институт в партньорство с Държавна агенция "Архиви“, Регионален исторически музей – Бургас, Регионален исторически музей – Кърджали, и е част от събитията, посветени на 10-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание и 110 години от разорението на тракийските българи.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Стрелба по Роберт Фицо
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Тежко ПТП с жертви на бул. "Руски" в Пловдив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: