Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
БХРА: Ще защитим намалените ставки на ДДС с всички законови средства
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:02 / 13.07.2021Коментари (0)565
©
Представители на хотели, места за настаняване, къщи за гости, заведения, ресторанти и кафенета ще защитят с всички възможни средства намалените ставки на ДДС за туристически сектор.

Това обявиха от Изпълнителното бюро на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Национално представената организация с 36 регионални структури е изключително притеснена от твърдата позиция на номинирания за премиер от Има Такъв Народ Николай Василев.

Около това са обединение всички представители на бизнеса и получавам десетки обаждания от притеснени колеги, посочи зам.-председателят на БХРА Атанас Димитров. Той неколкократно е изявявал позицията си, че за туризма не трябва да има приети по-ниски ставки на ДДС.

В същото време всички държави в Европейския съюз приеха по-ниски ставки на ДДС за хотели и заведения като най-работеща мярка за оцеляване и развитие на бизнеса в най-тежката икономическа криза от десетилетия, породена от пандемията на КОВИД-19. Тенденцията за по-ниски ставки е видима във всички страни от ЕС, показват данните на ХОТРЕК – Европейската асоциация на хотели, ресторанти, заведения и кафенета, на която БХРА е единствен пълноправен член за България. 

Туристическият бизнес е свръхконкурентен. И намалените ставки на ДДС на нашите преки и косвени конкуренти в бизнеса ще доведат до по-ниски цени, а оттам и по-голям интерес от страна на клиентите. Така че ако нашето ДДС е по-високо в един свит пазар, в който битката е за всеки турист, това би било фатално за българския туристически бизнес, категорични са от БХРА.

Като част от европейското семейство БХРА настоява и очаква следващото правителство да удължи действието на приетата вече по-ниска ДДС ставка за ресторанти, заведения и кетъринг, чието действия изтича в края на годината. Това е единствената глътка въздух за бизнеса в трудната ситуация и затова ние ще се борим с всички законови средства за запазването й, подчерта Димитров.

Въпрос на оцеляване и ще се принудим да стигнем до крайни мерки за защита на интересите на бизнес, който е структуроопределящ за българската икономика, допринася за между 13 и 15 на сто от БВП всяка година и в него са заети хиляди хора. Ще остояваме позицията си и правото си на съществуване категорично и до край, подчертават от бранша. На карта са поставени не само работните места на тези близо половин милион души, но и оцеляването, жизнения стандарт и добруването на техните семейства.

Евентуални проблеми в туристическия сектор биха разклатили сериозно и пазара на труда, биха повишили безработицата и ликвидирали поминъка в цели региони, подчерта Димитров.

Още по темата: общо новини по темата: 11865
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Напрежение в ОбС - Дупница
Газови доставки
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: