Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
БАБХ тръгна на проверки - какви са месото и яйцата по магазините?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:55 / 06.04.2020Коментари (2)436
©
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва засилени проверки на обекти за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно, пазари и борси, във връзка с предстоящите официални празници Великден и Гергьовден.

В периода от днес до 8 май 2020 г., включително, във фокуса на засиления контрол попадат производството и търговията на традиционно предлаганите за празниците храни (агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци), както и на боя за яйца. Ще се следи за произхода и правилното съхранение на суровини и храни, за коректното етикетиране и маркировка.

Инспекторите ще контролират дали агнешкото в търговската мрежа има здравна маркировка. Синият цвят на печата означава, че агнешкото е българско, а с червен цвят се маркира месото с произход от чужбина. Търговците са длъжни да предоставят на видно място информация за страната на произход на месото.

Върху месото се слага един печат и ако той липсва примерно върху бутчето, което желае клиентът, при поискане от негова страна веднага предоставяме документ за произход, уточни пред "Лупа.бг" продавачка от месарница в Царево.

Инспекторите ще следят строго начина на съхранение, етикетирането и маркирането на яйцата (включително недопускане на яйца от клас "B" в търговската мрежа). Ще се вземат проби за лабораторно изпитване от яйцата с произход ЕС и трети страни.

Според Наредба на Министерството на земеделието и горите, клас А са пресни яйца, в това число и "екстра качество", и не бива да са охлаждани. Това означава, че за първи път са сложени в хладилник чак в магазина. Те трябва да са на витрината не по-късно от 7 дни след снасянето и да се продадат до 28-мия ден.

Яйцата от клас B не отговарят на изискванията за А. След като са снесени, те се съхраняват на температура не по-висока от 14⁰С. Така те могат да се продават дълго след 28-мия ден, без да се развалят.

Според търговци тази година в търговската мрежа няма евтини полски яйца и това се дължи на усложнената транспортна обстановка в Европа заради COVID-19. Преди години БАБХ изтегли от магазините полски яйца, заразени със салмонела.

По време на официалните празници - 17 април 2020 г. - 20 април 2020 г. вкл., на 1 май 2020 г. и на 6 май 2020 г., ще бъдат осигурени дежурни служители в ОДБХ, които да осигуряват дейността на контролния орган и да реагират на сигнали на граждани.

До края на обявеното в страната извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19, БАБХ продължава да извършва засилени проверки в обектите за производство и търговия с храни, и заведения за обществено хранене, които приготвят и доставят храна до краен потребител.

Проверките включват използване на подходящо защитно работно облекло, химични вещества и оборудване за дезинфекция и предпазни средства (ръкавици, при необходимост и в зависимост от естеството на работа - и маски) от служителите, заети в производството, предлагането и доставката на храни; честотата на провежданата дезинфекция.

Ще се следи създадени ли са условия, които възпрепятстват прекия досег на клиента с непредварително опаковани храни с изключение на плодове и зеленчуци; за наличие на информация на видно място за потребителите, че плодовете и зеленчуците преди употреба следва да бъдат добре измити, като при възможност бизнес операторът да осигури еднократни найлонови ръкавици/пликове/торбички и други с оглед намаляване риска от замърсяване на продуктите.

Специално внимание се обръща на записите по Системата за управление на безопасността на храните, по-конкретно за хигиена и дезинфекция на помещения, инвентар и технологично оборудване, и хигиена и здравен статус на персонала.

БАБХ припомня, че сигнали за нередности приема на "горещия телефон" – 0700 122 99 и през онлайн формата на сайта.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
И данъците си плащаме всяка година,ама какво от това ?
Aнонимен
на 06.04.2020 г.
0
 
 
Ала бала. От БАБХ вече 4 месеца не са ми отговорили на жалба. Тия чантаджии само търсят как да глобят малкия бизнес. Големите не ги пипат. Интереса на крайния обикновен гражданин не е защитен. Пълен майтап, за който си плащаме.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: