Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Авторът на българската книга, станала бестселър, говори за Blagoevgrad24.bg
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 08:30 / 04.01.2022Коментари (0)352
©
Илиян Кузманов е първият български писател, който се изкачи в Топ 20 по продажби на "Амазон", с първата си книга "Ако срещнеш Буда, убий го!“. Носител е и на престижната литературна награда за океана - Литературни Титани, като е и финалист на най-комерсиалния конкурс за литература Readers Favourites.

Бостънското радио CIAO USA Radio Italia определя българина като един от най-интересните и мистериозни майстори на белия лист.

Илиян е медийна сензация зад Океана,а медиите се надпреварват да пишат за него, сред тях са NBS, USA Today, CBS, FOX, Market Watch.

Илиян Кузманов е член на Международната МЕНСА, завършил "Право“ в България.  Като студент заминава за Канада, където учи и работи, става и помощник на един от кандидат- кметовете на Монреал.

Във Великобритания Кузманов създава мултимилионен бизнес, там създава и първият български социален бизнес. У нас основа Фондация "Арт Ангел“ и е на път да реализира най-мащабния социален проект, съвместно с Министерството на правосъдието.

Ето и интервюто с него специално за Plovdiv24.bg:

- Какво беше първото чувство, което изпитахте, когато разбрахте, че книгата ви е станала бестселър?

- Чувството е неописуемо! Безброй хора които споделят твоите емоции в този момент.... Без прегради, без форми и очертания... магическо. 

- Очаквахте ли такъв успех? Над 560 медии, много от които в Меката на търговията в САЩ, ви обявяват за международен най-продаван автор.

- Да бъда честен, не очаквах толкова скоро. Искало ми се е всичко, което направих преди, да попадне в "Амазон". Балканското рок турне, конкурси, критика, ревюта, популяризация е било продиктувано от желание да направя нещо значимо. 

- Като първоначално прочете заглавието на книгата, човек би си помислил, че вътре се говори за насилие и болка? Какъв всъщност е смисълът на заглавието, какво крие то, и защо точно него избрахте? За да провокира, може би?

- Това е коан от будизма, който е построен на базата на постоянен диалог между учител и ученик. Целта е провокация да мислим критично и не винаги да се съгласява ме с това което ни казват. В един момент учителя се обръща към ученика и му казва: "Ако срещнеш Буда по пътя, убий го!". Ученика е объркан, как, след като е посветил живота си на будизма, такава заповед... И в този момент учителя му напомня че през цялото време се е опитвал да му помогне да изгради собствен компас, разговорите са били за да може да мисли, да може в един момент да каже "Не! Благодаря но не го искам това! Не е за мене!". Вижте колко актуално това звучи днес, нали? 

- Пътешествията ли ви вдъхновиха да я напишете?

- Помогнаха ми. Пътуването като духовно такова, в което оставяме всичко, едно по едно по пътя... 

- След такъв голям успех очаквате ли предложение за филм по книгата?

- Трудно би се филмирана първата част. Докато втората, нужни са художници там, с богато въображение. 

- Живял сте извън България, това по някакъв начин обърна ли ви възприятието за света? Какво ви даде и какво ви взе?

- Съзнателния си живот съм прекарал навън. Благодарен съм, че пътят ми бе динамичен, позволи ми да видя много, до много да се докосна, много да разбера, почувствам, изживея... 

- Сега, като гледате отстрани какво се случва в страната, без да политизираме разговора, как бихте го описали?

- "Ако срещнеш Буда, убий го!" - много хора в много моменти трябваше да кажат "Не, благодаря! Не е за мене това. Ще мина и без това, защото има по-важни неща, като аз самият, това от което съм направен..." Не може без морал, не може само с хладнокръвен прагматизъм. Пир по време на чума.... 

- Обществото ни със сигурност вече е много дигитализирано, и малко или много отговаря на израза "мишката уби книжката". Това така ли е и четат ли младите хора? Какви са наблюденията ви, спрямо и турнетата, свързани с представянето на книгата?

- Ох, мисля иначе. Дигатилизацията спаси и книгата, и авторите, давайки ни свобода. Още повече това, което видях през малкото време, което бях в България, бе жестоко. Тук литературата, книгоиздаването са се превърнали в нещо като обществените поръчки. Да, има някакви други писатели, но там са издателства, разпространение, малък пазар, а къде е писателят в деиствителност, кой може да се нарече писател. Може би самоиздаващите се, но там това не е литература, амбулантна търговия, със всичките и мурафети, за няколко книжки повече.... 

- Изглеждате като човек, който не стои на едно място, занимава се с много неща, как успявате да съчетаете всичко?

- Невинаги ми се получава. Но в това му е чара на живота, хаос и разнообразие. 

- Занимавате се с благотворителност? Свидетели сме как различни хора помагат на нуждаещите се, но го показват в социалните мрежи и по телевизията. Обичат ли благотворителността и доброто - тишината?

- Привърженик съм на социалния бизнес, което означава, изкараш/харчиш. Не за Коледа или когато ти е кеф, а като начин на живот. Не даваш милостиня и по деяния великодушно, а живееш по то и начин, радваш се на социални неща, на обществено полезни, на полезни, а не на пошли и безсмислени. И да, това трябва да се популяризира. Защото при нас доста се обърка по времето на тъй носталгичния "соц", когато бе отнета личната инициатива и заменена с това да чакаш на тоя отгоре, да ти подаде. А и ти продаваш надолу. От там ни са и проблемите по време на прословутия преход, все чакаме или обвинявам че на са ни дали или са ни взели. Мечтаем си за бащици, и за това ние да получим повече. А се оказва че "соца" не е бил нищо социално в смисъла на общество. 

- Планирате ли вече следващия си проект и ако да, бихте ли ни разкрили какъв е?

- Бих желал да бъде и изненада и за мене. Но ми се иска да реализирам започнати вече проекти.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Проблем с недостига и износа на лекарства
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: