Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Атанас Пеканов е следващият служебен премиер?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:16 / 14.01.2023Коментари (1)350
© БГНЕС
Атанас Пеканов ще е следващият служебен премиер. Кабинет с третия мандат няма как да се получи. Това заяви в студиото на "Офанзива" по NOVA News политическият анализатор Слави Василев, коментирайки направената от него прогноза преди няколко дни, за това кой ще е следващият премиер. 

Съчетаването на двете части на изказването, ми е много трудно да разпозная една партия. Политическата формация, която има шанс да сближи първата и втората партия – е "Демократична България". Всички го казват. Мисля, че има големи шансове мандатът да отиде при ДБ. Но кое ще е онова правителство, което  ще продължи наследството на служебното правителство – не виждам как ДБ ще продължи тази политика. Поне заявките не са им такива", отговори той на въпроса има ли нещо закодирано в посланията на вицепрезидента Илияна Йотова за това коя ще бъде партията, която ще получи третия мандат. Припомняме, че тя  заяви, че "за трети мандат ще бъде избрана формацията, която има най-голям шанс да обедини други формации за управленско мнозинство, и ще е продължител на политиките на служебното правителство".

По думите му вицепрезидентът вероятно е имала предвид, че приемствеността е важна. "Важна е от гледна точка на интересите на държавата и от гледна точна на нейната оценка за служебния кабинет, което аз лично споделям. Те вършат и свършиха доста работа. Този авариен режим, в който управляват служебните правителства, а те управляват доста дълго, макар НС да работи, но в което кабинетът няма мнозинство – показва, че симбиозата между парламент и изпълнителна власт, които не са свързани, е способна да произведе немалко добри неща за България".

Според него президентът винаги ще гледа да си изпълни конституционните пълномощия и ако най-голям шанс за съставяне на кабинет има именно с ПГ на ДБ, независимо от това, че ги  е наричал "военнолюбци" – той ще им даде мандата. Тоест – независимо от неговите лични впечатления или съждения, че се разминават с тези на Христо Иванов, няма да му попречи на даде мандата на Христо Иванов".

Василев посочи, че други основания, за това че би могло да има правителство с третия мандат са единствено сигналите, че ГЕРБ и ПП биха подкрепили мандата. "Други основания, да си мислим, че би могло да има правителство реално няма. Няма никаква перспектива преди ГЕРБ да открехнат вратата към една коалиция за евентуална между тях, ПП и ДБ. Всички анализатори, включително и аз, казвахме, че шансовете за кабинет са много много малки".  И допълни: "Смятам, че не остана нито един човек в държавата, че може да има експерти, които могат да управляват държавата, без да са обвързани с политическите лидери, които ги подкрепят. Партиите толкова са се стъписали от ступора, в който се намира политическата система, че са готови да обещаят всичко – включително да обещаят експертен кабинет, на който няма да се обаждат и да съветват. Това показва изключително ниското ниво и състояние на политическия процес в България. И той е толкова нисък, че се говорят глупости".

Политическият анализатор коментира и прогнозата си, че Атанас Пеканов ще е новият премиер. "Аз като коментатор има право да правя своите прогнози. Това е малко рискови, тъй като, ако не се сбъднат удрям по собствения си авторитет. Аз обаче смятам, че съзвездието  от политически събития в България е такова, че предполага, че една нова фигура да излезе и да спечели пропитите надежди на хората за управление по по-различен начин. Атанас Пеканов е онзи образ, който на мен ми се струва най-благонадежден в тази насока. Аз, разбира се, нямам конкретна информация, кой ще бъде следващия премиер. Но разумно мога да прогнозирам, че това ще бъде той. Той ще бъде служебен премиер. Третият мандат няма как да се получи. Ако се случи това ще бъде чудо на чудесата и хоризонтът му ще бъде изключително кратък".

Още по темата: общо новини по темата: 731
06.06.2023 »
06.06.2023 »
06.06.2023 »
01.06.2023 »
30.05.2023 »
29.05.2023 »
предишна страница [ 1/122 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Познаваш само с на тати парите. Червено лайно. И за кутия цигари не може да си изкараш сам. Редовно ти дават трибуна разни медийни парцали ,където си абонат.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: