Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Атанас Пеканов: С международни партньорства задържаме висококвалифицирани кадри в България
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:02 / 10.05.2023Коментари (0)327
©
Вицепремиерът Атанас Пеканов се срещна с представители на Infineon Technologies (Инфинеон) по повод началото на важна инициатива в духа на европейското сътрудничество. Инфинеон е един от световните лидери в производството на полупроводници и микрочипове с над 50 000 служители из целия свят, като фирмата има особен фокус върху чипове и сензори с приложение в автомобили, управление на индустриално захранване, мощности и сензори, както и свързани системи за сигурност. 

"Изключително радостен съм, че целта на посещението на Инфинеон е установяване на тясно научно сътрудничество с българските академични партньори в лицето на Технически университет – София чрез осигуряване на подкрепа на изследователската дейност на ниво докторанти и магистри в областта на микроелектрониката. По този начин българските студенти и докторанти ще имат повече възможности за специализация в тази бързо-развиваща се сфера. В по-широк аспект подобни инициативи на трансфер на знание имат потенциала да увеличат приноса на България и Европа като цяло към цифровия и зелен преход на глобално ниво, както и да засилят европейските екосистеми в ключовата сфера на микроелектрониката“, коментира заместник министър-председателят.

По време на срещата той е препотвърдил, че подкрепата за научните изследвания и иновациите е приоритет за България и ще продължава да бъде занапред, включително чрез инструменти като Плана за възстановяване и устойчивост и Европейските структурни и инвестиционни фондове. Пеканов даде за пример Националния център по мехатроника и чисти технологии, изграден на територията на Техническия университет – София с помощта на средства от Оперативна програма "Наука и иновации за интелигентен растеж“. "Инфраструктурата там не само ще стимулира провеждането на висококачествена изследователска дейност, но ще допринася и за задържане на висококвалифицирани кадри в страната, привличане на млади учени и стимулиране на международното сътрудничество, пример за което е инициативата с Инфинеон“, подчерта той.

С представителите на компанията е обсъдена необходимостта от засилване на европейското сътрудничество в сфери на високите технологии като микрочиповете и изкуствения интелект, както и нуждата от осигуряване на устойчиво местно производство на микрочипове, енергийни мрежи и автомобили, които са критични за стратегическата автономност на ЕС. "Обединихме се, че по линия на новата индустриална политика, ЕС има нужда не само от промени в регламентите, но и допълнително финансиране - например чрез създаването на Европейски суверенен фонд, който да подпомага изграждането на производства на бъдещето тук, в Европа“, коментира Атанас Пеканов

"Смятам, че в подобни динамични времена можем точно с такива инициативи да осигурим технологичното и икономическо развитие на страната ни и на ЕС като цяло, защото – както подходящо се изказа по време на срещата посланикът на Република Австрия, г-жа Андреа Икич-Бьом – не са големите държави, които триумфират над малките, а бързите над бавните. Именно затова трябва да можем да се възползваме от всяка подобна възможност, за да хванем гребена на вълната на технологичния напредък“, обобщи вицепремиерът.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Катастрофи в България
План за възстановяване и устойчивост на България
Първа лига сезон 2023/24
Задържаха кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: