Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ася Демирева съветва кои покупки са наистина важни за бебето
Автор: Георги Иванов 12:53 / 03.05.2024Коментари (0)1005
©
Живеем във века на моженето и имането и огромна част от нас транслират любовта към децата си през имането. Всички вещи са за родителите, те не са за бебето. Това каза лекарският асистент, журналист и сертифициран консултант към Международния борд на консултантите по лактация Ася Демирева в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.

Тя обясни кои са задължителните и кои – напълно излишните покупки за бебето.

Родителите трябва да осигурят столче за автомобил, съобразено с възрастта на бебето. "Когато се купуват комбинирани кошници, те трябва да могат да се ползват от новородено. Новороденото бебе е най-крехко. Ако не може да ползвате комбинираното столче, което сте взели, просто не го монтирайте в колата и си купете защитена кошница“, съветва Демирева.

Задължително е и подходящо приспособление за носене на бебето, когато то не е в количка – слинг или ергономична раница, но не и кенгуру.

Задължително е леглото на бебето да бъде поставено до това на родителите. "Много малко хора са наясно, че в първите два месеца от живота на бебето то прави сънни апнеи. Контролът на дишането в този е мозъчен, т.е. бебето се буди, за да диша правилно, и затова се буди често. Колкото по-близо до родителите спи, толкова по-ритмично и правилно диша то. Затова креватчето е залепено до спалнята“, обясни Ася Демирева.

Бебето никога не бива да спи между родителите, подчерта тя. "Рискът от покачване на телесната температура на родителите е голям и бебетата много лесно могат да бъдат прегрети. За бебето е в пъти по-опасно да бъде прегрято, отколкото преохладено. Освен това по този начин то се превръща в психологическа разделителна линия между родителите“, обясни тя.

Бебето може да бъде отделено в друга стая най-рано на 8-месечна възраст. "Аз не съм фен на това и рядко съветвам родителите да го правят. Това е времето, в което бебето започва много активно да чува телата на родителите си. Когато то е в по-фина фаза на съня, чува и се буди по-често“, поясни специалистът.

Ако бебето бъде отделено в самостоятелна стая, леглото не трябва да бъде високо. "Тук говорим за емоционални и психологически моменти. Да седиш затворен в кошарата си като в клетка и да отнеме някакво време майката да те чуе – тези нива на кортизол и адреналин са нежелани за мозъка на бебето и не правят хубави неща за него. Бебето трябва да спи върху нисък матрак, по възможност върху земята, за да може при събуждане да достигне до родителите. Това е времето, в което бебето започва да пълзи. Добре е да имаме базови светлини ниско долу, за да може бебето да стигне до нас“, обясни Ася Демирева.

Нервната система на бебето е незряла в първите 24 месеца. Затова нейният съвет е детето да бъде отделено в самостоятелна стая едва след втората година.

Автоматичните люлки са полезни в семейства с няколко деца, когато майката е свръхангажирана.

Лекарският асистент отбеляза, че детето започва да вижда ярки цветове от третия месец и до шестия развива пълната палитра, но няма понятиен апарат за тези цветове. "То вижда всички форми на неоновите цветове, всички мигащи светлини, без да може да ги сложи в мозъка. Това го побърква, то не може да затвори очи“, обясни Демирева.

Поради тази причина трябва да се избягва поставянето на въртележки и играчки около и в леглото на бебето, тъй като това е свръхстимулация за него. Играчките на този етап според нея са абсолютно ненужни, а цветовете и звуците, които издават, не свръхстимулират и натоварват бебето, подчерта специалистът.  

Стаята на бебето трябва да бъде в неутрални тонове, землисти, пастелни тонове, по възможност в бяло или бежово, посъветва Демирева. Завесите не трябва да бъдат шарени, а ако има стикери по стената, то те трябва да бъдат разположени ниско долу, не на нивото на погледа на детето, посъветва още Ася Демирева.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Катастрофа с президента на Иран
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Матури 2024 г.
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: