Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Асоциация подема инициатива за построяване на паметник на Светите братя Кирил и Методий в Малага
Автор: Харитина Агопян 11:41 / 26.12.2023Коментари (0)490
© Фокус
Асоциация "Малага – България 2010“ подема инициатива за построяване на паметник на Светите братя Кирил и Методий в Малага. Това е инициатива на българската общност там. Това каза Радка Георгиева – ръководител на училище "Родина“ в Малага, Испания, в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“. 

Асоциация "Малага – България 2010“ е създадена през 2010 г., а година по-късно е създадено и българското неделно училище там.  

Радка Георгиева живее в Испания от 23 години. Работи като лекар, от 10 години помага в българското неделно училище с извънкласни занимания, а от две години е негов ръководител.  

Миналата година завършва първият випуск на училището. "Бяхме много щастливи, защото видяхме как тези деца израснаха с нас от съвсем мънички, от 5-6 годинки. Сега вече всички са студенти“, разказа тя.  

Асоциация "Малага – България“ работи за съхраняване на българската идентичност, култура и традиции. Сътрудничи си тясно с една испанска асоциация, с която поддържа много добри връзки. "Правим непрекъснато инициативи и това мисля, че е от значение за нашите деца, защото им дава самочувствие да покажат техните традиции“, допълни Радка Георгиева. 

Тя разказа как българската общност в испанския град се опитва да спазва българските традиции, свързани с Коледните празници. Седмица преди Рождество училището организира работилница за сурвачки. "За съжаление, нямаме дрянови клончета и трябва да използваме маслинови, но сурвачките пак стават красиви. Този ден е ден на отворени врати и за испански приятелчета. След това подреждаме изложба с това, което са направили децата. На следващата събота правим коледно тържество. Има народни танци, пеем коледните песнички от нашето детство, представяме сценки с коледари, със сурвакари. Разбира се, идва и Дядо Коледа и всички деца получават подарък“, сподели Радка Георгиева.  

Зад проекта за създаване на паметник на Светите братя се обединяват с други организации на българи в Малага. Паметникът ще бъде поставен до сградата на училището. "Той ще бъде бронзов релеф върху каменен постамент, а самата му изработка ще бъде от родител от училището. Ние трябва да съберем средства за материалите и за постамента. За нас това ще бъде наистина голямо щастие, защото с нашите деца ще можем не само да празнуваме в двора на училището, а ще можем да излезем и навън, да покажем нашите традиции“, допълни ръководителят на неделното училище.  

Всеки, който желае да се включи в инициативата може да го направи чрез долупосечената банкова сметка:

IBAN: ES32 2103 3001 9200 3003 0978

SWIFT/BIC: UCJAES2

получател: Asociacion Malaga-Bulgaria-2010.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: