Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Асим Адемов: Асен Василев вади за продан 700 000 дка от Държавния поземлен фонд
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:17 / 24.11.2023Коментари (0)641
© Личен архив
Проблемите винаги са съпътствали ежедневието на нашите земеделски производители, но те получиха особено сериозен удар след агресията на Русия в Украйна. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов. "Стана ясно какъв удар са понесли те "благодарение“ на украинските стоки, които в един момент безпрепятствено влизаха и останаха в България, с и по-занижено качество, и на по-ниски цени, които бламираха конкуренцията. Но за да се избегне това, разбира се, Европейската комисия разреши на България и още няколко страни да изплащат помощи в случая, за да покрият нашите земеделци загубите, които са понесли. Видяхме, че има разделение в бранша – стачкуват тези, които са получили изцяло сумата за подпомагане. Защото помощта, която беше разрешена от Европейската комисия, беше лимитирана, имаше таван на тези помощи. И тези, които сега стачкуват, искат още пари, допълнително средства. Но това в случая няма как да стане, защото ние ще нарушим регламентите на Европейския съюз и това ще довлече допълнително проблеми за нашата страна. Затова и виждаме, че едни стачкуват от бранша, други не стачкуват, секторът е разделен, но в случая наистина тези, които искат средства, не са прави", поясни евродепутатът.

Според него, има и нещо още по-притеснително, свързано със следващия бюджет, за следващата година, който финансовият министър на "Промяната“ Асен Василев.

"Аз искам да наблегна на две неща, които ще създадат голям проблем следващата година, и спокойно бих казал, че ако тази година е тежка, следващата година ще бъде още по-тежка за нашите земеделски производители. Защото, по моя информация, искам да наблегна на две важни неща: първото е, че в бюджета на следваща година Асен Василев предвижда 450 милиона лева за подпомагане на този сектор, което е два пъти по-ниско в сравнение с тази година, което сами разбирате, че ще създаде още условия, предпоставки за протести. Другото, което предвижда Асен Василев в бюджета, за да го запълни с приходи, е неговото намерение да продаде, да извади на тезгяха за продан 700 000 дка от Държавния поземлен фонд", каза Адемов.

Според него, само наемът от тези 700 000 дка на година се равнява на 90 милиона лева. Т.е. вместо ние всяка година да получаваме по 90 милиона лева от наеми, аренда на тази земи, и тези земи да си останат държавно собственост, той ги изкарва за продан, като една голяма част ще бъдат подадени с компенсаторни бонове, т.е. с едни хартийки, които навремето са купени за стотинки с номинал 1000 лева примерно сега.

"Това е скандално, според мен, а тези земи вместо да ги дадем на млади фермери, да направим така, че все повече млади хора да ги улесним да има достъп до земя, да се занимават със земеделие, защото ние, в Европейския съюз, отчитане негативната тенденция, че все по-голяма става средната възраст на хората, които се занимават със земеделие и усилията ни да привлечем млади, все повече млади хора да се занимават със земеделие. И в случая вместо да улесняваме младите хора да имат достъп до тези земи, ние ще ги продадем. Това за мен е скандално и се надявам да отпадне. Не може така с лека ръка държавна собственост да се раздава, а тези земи освен за земеделците се използват и за обезщетяване по други линии. Така че абсолютно скандално решение на Асен Василев", добави Адемов.

Ами защото причината са много, аз едва ли бих обхванал всички, за да обясня какво става. Но все пак живеем като членове на Европейския съюз, имаме общ пазар, има страни, които произвеждат по-евтино, за съжаление, спрямо нашето производство, което се оскъпява. Сигурно имаме и грешки в държавната политика, в подпомагането на този сектор. И се получава това, неприятна разбира се, за съжаление, констатация, че намаляват нашите производства. Но има и нещо друго, което аз искам да засегна точно в този контекст: крайно време е в България да се научим да работим заедно. Т.е. аз съм дълбоко увреден, че единият от начините да спасим народното производство е да има кооперации, да се кооперират хората, защото не може един човек, който има 10-20-50 дка да кажем стопанство, и с тези конкурентноспособен на тези от Турция, Гърция, които имат хиляди декари. Просто трябва да се научим да работим заедно, да се кооперираме и да си защитаваме интереса. И може би в тази посока трябва да си мисли, и най-накрая, нали, отдавна се коментира Закон за кооперацията, който наистина трябва да влезе и да бъде гласуван в Народното събрание.

Още по темата: общо новини по темата: 584
17.05.2024 »
17.05.2024 »
17.05.2024 »
17.05.2024 »
16.05.2024 »
16.05.2024 »
предишна страница [ 1/98 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: