Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Археолози разкриха грънчарска работилница при разкопки край Варна
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:11 / 02.09.2019Коментари (0)425
©
Илюстрация
При разкопките в селището от каменно-медната епоха в местността Корията край Суворово археолозите са разкрили грънчарска работилница. 

Това разказа за БТА ръководителят на проучванията гл.ас. д-р Владимир Славчев от Археологическия музей във Варна. Той припомни, че селището е датирано около 4700 пр. Хр. Освен обгорялото жилище, което се отнася към средната каменно медна епоха, археолозите са установили землянка от ранното Средновековие.

Оказа се, че сградата, която проучваме е много масивна, много горяла, с много добре запазени разрушени стени, които са затрупали самите помещения, обясни специалистът. В резултат на това се е образувал културен пласт над 70 сантиметра и в продължение на 6 години археолозите разчистват падналите парчета вътре във вътрешността на самите помещения.

След като започнаха да се очертават границите на сградата и вътрешното разпределение на самите помещения, нашата версия е, че това не е обикновена жилищна сграда, а е грънчарска работилница, разказа Славчев. Той обясни, че причините за това предположения са няколко. Първата е площта на сградата, която е около 40-50 кв.метра, но е разделена на три помещения и във всяко от тях има допълнително най-различни съоръжения, които пречат да бъдат използвани за всекидневни нужди и спане, тъй като пространството е много силно ограничено.

В северното помещения има издигнати два подиума, единият е ограден със стена с релефна мазилка, има много голяма за това време пещ - с диаметър около 1.40 метра, разказа археологът. В югоизточното помещение е издигната една площадка-подиум, която заема половината от него и е с размери около 1.20 на 1.5 метра, а в югозападното помещение се оказа, че подовата настилка е калдаръмена и направена от камъни, няма глинена замазка.

Но за сметка на това в това помещение ние извадихме много голямо количество горели вторично изпечени съдове и смятаме, че това е било помещението за склад на готовата продукция, обясни специалистът. В югоизточното помещение пък са открити много инструменти и сечива, които са използвани за направа на керамика - шпатули, костни сечива, с които се е нанасяла орнаментацията върху съдовете, каменни гладилки, с които е излъскване тяхната повърхност. В северното помещение открихме и тази година напълно разчистихме глинено корито, с височина на бордюра около 25 сантиметра, около което се откриват горели топки глина, които най-вероятно са подготвяне за формиране на готова продукция - суровина, смята Славчев и допълни, че по тази причина смята, че тази сграда има производствена функция. Освен че има много съоръжения, самото пространство вътре в нея е разпределено на различни височини.

Археологът припомни, че преди ръководеното от него проучване, което е започнало през 2011 година, в селището е имало три археологически кампании, при които са очертани хронологическите рамки на селището и горе-долу неговия териториален обхват - около 1.4-1.5 хектара. Нашата цел от самото начало е лека-полека да започнем да проучваме западната част на това селище, беше направена геомагнетика и по нея се очертаха петната от обгорели жилища, обобщи той.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: