Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Арх. Костадин Сандев: Повечето едропанелни комплекси в България са с изтекъл гаранционен срок
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:25 / 16.02.2023Коментари (0)213
©
Всички сгради, които са предназначени за живеене трябва да отговарят на изискванията за сеизмична устойчивост. Преди години имаше наредба за подсигуряване на сградите. Още в проектирането се вземаше в предвид зоните, в които са градовете, близо ли са до сеизмични зони. На всеки 10 години тази наредба се актуализираше, като изискванията ставаха все по – големи. Това каза за "Фокус“ арх. Костадин Сандев, един от "съвременните строители на Благоевград“, с който са свързани градоустройствените планове на много квартали в града. Той уточни, че в близкото минало строителството е било предимно едропанелно.

"В много градове има цели едропанелни комплекси. Към днешна дата повечето от тези комплекси са на 60 и повече години. Тогава, когато ги строихме, това беше гаранционният им срок. Разбира се, те имат по – голяма здравина и по – дълъг срок просто, защото са строени по такава схема, че да са здрави. Проблеми са само заварките, които трябва да са направени и са били правени добре и добре закрити, за да не са обект на корозия. Така, че масовото строителство от едно време е относително здраво“, каза още той.

Арх. Сандев уточни, че в никакъв случай не може да сравняваме силата на природата с човешките възможности. "В един момент, когато тези две неща се сблъскват, по – малко са случаите, когато човек побеждава. Повечето пъти победите е природата“, прибави той.

По думите на арх. Сандев изискванията, които се въвеждат след 2008 година по отношение строителството на сградите, стават още по – високи.

"Проблем според мен е, че се правят много високи жилищни сгради. Смятам за недопустимо да имаш жилищна сграда на 10 – 12 – 14 етажа. Това даже е ненормално обитаване за хората, които живеят на 12 етаж например. Какви са възможности за евакуация от последните етажи? Така, че успоредно с промените в нормите за сеизмична устойчивост, трябва да има и градоустройствени изменения, които да не позволяват да се строят жилищни сгради на повече от 4 – 5 етажа. Това трябва да е максимума. Високите сгради много по – трудно издържат на земетресения. Ето и такива фактори влияят много“, подчерта той.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Нова серия протести в подкрепа на "Мини Марица Изток" блокират АМ "Тракия"
Реформи в БДЖ
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: