Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Арх. Александър Петров: Дърветата в градска среда запазват биоразнообразието
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:05 / 09.05.2023Коментари (1)212
©
На общините им е вменена отговорността да поддържат регистри на дърветата, но това невинаги се случва. Много бавно те узряват за необходимостта от осъвременяване на средствата, които ползват. Това каза арх. Александър Петров от Фондация "ЕдноДърво“ в предаването "Човекът на фокус“ на "Фокус“.  

Освен че произвеждат кислород, дърветата в градска среда осигуряват сянка, задържат повърхностните води и ги отвеждат в почвата, което облекчава канализационната система. "В слънчев ден разликата между участък, в който няма дървета, и такъв, който е под сянката на улични дървета, е драстична – от 15 до 20 градуса, което не е същото като сянката под сградите, тъй като растенията имат допълнителни физиологични функции, които понижават още температурата“, посочи той.  

Дърветата в градска среда са основен елемент от екосистемата и спомагат за запазване на биоразнообразието, допълни Александър Петров.  

Съотношението между изградените обекти на зелената система и брой жители в Столична община не е според препоръките на Световната здравна организация. "Едва 50% от парковете и градините от предвидените за изграждане в общия устройствен план са реализирани. При минимална стойност от 9 кв. м на жител, ние имаме 9,3 кв. м зелени пространства, което ни нарежда доста назад в класацията на СЗО“, обясни Петров.  

Той отбеляза, че дървесната растителност в столицата застарява и не е добре поддържана. "Разчита се предимно на работна ръка от бюрата по труда, която не е сертифицирана, дори обучена да извършва дейностите, които извършва. В резултат по-скоро вредим на зелената система, отколкото й помагаме“, смята Александър Петров.  

Той разказа за инициативата на Фондация "ЕдноДърво“ за създаване на дигитална карта на градската растителност. Проектът ще събира актуални данни за градската дървесна растителност през оптимизирана за мобилно ползване интернет платформа. "Има развит граждански модул, има развит експертен модул и подготвяме един административен модул, който да е от полза на общините“, уточни той. 

За да могат гражданите да картират дървета в града си, те трябва да имат регистрация на сайта ednodarvo.io. "Отбелязва се на карта, снима се дървото и след това се попълва информация за дърветата, докъдето му стигат знанията на човек. Отбелязват се някакви повреди, които правят впечатление – изсъхнали, счупени клони, открити рани. Цялата информация може да бъде попълнена в рамките на минута“, обясни Петров.  

Целта на тази дигитална карта е по-добра, оптимизирана поддръжка на дървесната растителност. "За да се стигне до етапа дървото да е опасно, минава един дълъг процес. Ако своевременно и целенасочено се реагира, този процес на стареене може да бъде удължен значително“, подчерта той. 

На територията на Столична община има около 100 вековни дървета, които са официално регистрирани, и според него поне още толкова, които не са. По-голямата част от градското озеленяване се е случило между 50-те и 80-те години, посочи Петров.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Не знам! Но е необходимо някакво законодателство коекто да защитавда зелената част от градовете! Аз съм инвалид и общената ме заплаши със сериозни глоби и принуда да отстраня 7 дървета от моя двор! При положение че никаде в цялото каре няма нито едно дърво освен Бетон! Как един гражданин с мизерната си инвалидна пенсия да обслужва тази растителност? Особено при положение че Лекарите не искат да му признаят уврежданията и той да получи подпомагането което да му позволи да упражнява трудова дейност за да си осигури средствата които са му нужни В това число и да покани специалисти за поддръжката на тази растителност Колкото и епизодично това да се налага! Просто е необходим регламент! И ред!
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Проблем с недостига и износа на лекарства
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: