Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Арестуваните митничари на Калотина са вземали масово подкупи от 10 до 100 евро
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:36 / 07.02.2020Коментари (0)817
© БГНЕС
Шефът на пункта и цялата смяна са задържани. Следили ги със СРС, а някои от тях демонстрирали завидно финансово състояние. Само преди два месеца директори похвалили съвместните им проверки. Арестуваните митничари и граничари на Калотина са вземали масово подкупи от 10 до 100 евро от шофьорите, които преминават през браздата.

Таксата била определяна на око, а критерият най-често бил колко е скъп автомобилът. Съмнителните също били “облагани" солено и редовно. Митничарите и служителите на МВР, които трябва да охраняват държавната граница със Сърбия, действали заедно и конспиративно.

Митническият пункт е бил буквално пробит в последните месеци. През него без щателни проверки и в двете посоки минавали леки коли и тирове. Зачестили и случаите, когато сръбските митничари и полицаи хващат дрога в автомобили, които идват от България. Заловени у нас наркотици също са преминавали през Калотина, твърдят запознати с разследването. Има данни, че арестуваните над 30 души са пускали срещу заплащане и бусове с бежанци към Европа.

Разследването на Специализираната прокуратура, “Вътрешна сигурност" и антикорупционната комисия е подплатено със специални разузнавателни средства, научи “24 часа". Някои от задържаните демонстрирали завидно финансово състояние, което не отговаря на заплатите им. Началникът на митническия пункт е сред задържаните по време на операцията, както и цялата смяна, която е била на работа в четвъртък вечерта. Арестувани са и много гранични полицаи, някои от които не са били на работа по време на операцията на службите.

“Става дума за пари, а не за някаква натурална размяна", каза главният прокурор Иван Гешев, който отиде на място, за да обяви поредния успех на прокуратурата и службите за сигурност. По думите му организацията на уличените в корупция униформени е изключително мащабна. Заедно с Гешев на Калотина в четвъртък следобед пристигна главният секретар на МВР Ивайло Иванов

. “Положителното е, че успяхме да опазим всичко в тайна и реализацията е факт. Разследването продължава. Наблюдаващите прокурори ще преценят на кого и какви обвинения да повдигнат. След всяка операция ставаме все по-добри", коментира той.

“Прокуратурата съвместно с изпълнителната власт, МВР, с партньорските служби работим на високи обороти във всякакви направления. Независимо дали става въпрос за министри, висши държавни длъжности, хора, които са изключително богати, може би и най-богатите в България олигарси, дали става въпрос за битова престъпност, или за битова корупция и корупция по високите етажи на властта", завърши Гешев.

Заради акцията в района се образува огромно задръстване. Първоначално колите бяха спирани, а после отклонявани към други пунктове. Главният секретар на МВР се извини на пътуващите за неудобството.

Преди 2 месеца митническият пункт на Калотина е отбелязал тържествено 100 г. от създаването си. По това време вече е имало разследване за масовата корупция там. На събитието са дошли шефът на Агенция “Митници" Георги Костов, както и директорът на Гранична полиция Светлан Кичиков, много техти колеги на ръководни длъжности, както и посланикът в Сърбия. Тогава е заявено, че съвместната работа на митницата и граничните полицаи има големи успехи в общите проверки.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: