Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Апелативна прокуратура отговори на Бойко Рашков по казуса с карантината на варненски депутат
Автор: Пламена Николова 17:54 / 01.08.2022Коментари (1)1037
©
Апелативна прокуратура София отговори на отвореното писмо на вътрешния министър в оставка Бойко Рашков по повод отказа на прокуратурата да разследва варненския депутат Бранимир Балачев, нарушил COVID карантината.

Varna24.bg публикува позицията без редакторска намеса:

Във връзка с изразеното лично мнение от г-н Бойко Рашков, министър на вътрешните работи в оставка, оповестено на 29.07.2022 г. чрез официалната интернет страница на Министерство на вътрешните работи (МВР), Апелативна прокуратура - София изразява следната позиция:

На 21.02.2022 г. в Софийска градска прокуратура (СГП) е образувана преписка по повод изпратени материали от заместник-министър на вътрешните работи, касаещи евентуално извършено престъпление от народен представител. На 28.03.2022 г. прокурор от СГП е постановил отказ за образуване на досъдебно производство срещу г-н Б., народен представител от 47-ото Народно събрание. По отказа на СГП е постъпила жалба от заместник-министър на вътрешните работи. След като се е запознал с материалите по преписката, както и с обжалваното постановление на СГП, на 14.06.2022 г. прокурор в Апелативна прокуратура - София е заключил, че прокурорът от първоинстанционната прокуратура е извършил задълбочен и обстоен анализ на всички установени в хода на проверката факти и обстоятелства, в резултат на което е направил правилен и обоснован извод за липсата на данни за извършено престъпление от общ характер. Прокурорът при СГП е изложил подробни мотиви в подкрепа на извода, че не са налице данни за реализиране на наказателна отговорност на г-н Б., поради което жалбата от заместник-министър на вътрешните работи е оставена без уважение като неоснователна, а постановлението на първоинстанционната прокуратура е потвърдено.

По преписката са установени следните фактически обстоятелства:        

На 24.01.2022 г. г-н Б. е посетил ДКЦ във Варна, където са му направени кръвни изследвания и бърз антигенен тест. Резултатът за наличие на Ковид-19 е бил отрицателен.

На 26.01.2022 г. г-н Б. се обадил в поликлиниката, откъдето изпратили лекар в дома му, за да го тества на място. Направеният антигенен тест не е дал категоричен резултат, но по молба на г-н Б. бил записан като положителен, за да не застраши здравето на други хора. На следващия ден му било съобщено по телефона, че е поставен под изолация в домашни условия.

За времето от 28.01.2022 г. до 01.02.2022 г. г-н Б. си направил още три антигенни теста, всички са били отрицателни.

На 01.02.2022  г. след извършване на поредния отрицателен антигенен тест за наличие на Ковид-19 народният представител се явил като адвокат по две дела в Районен съд-Варна, за да не се стигне до отлагането им по негова вина.

Протоколите от съдебните заседания и резултатите от отрицателните тестове на народния представител са приложени към преписката, по която е извършена лична проверка.

Проверката на Апелативна прокуратура-София сочи, че в случая се касае за деяние, което макар формално да осъществява признаците на престъплението по чл. 355, ал. 1 от НК, поради своята малозначителност не е общественоопасно и не е престъпно. Взети са предвид липсата на категоричен резултат при втория тест и последващата поредица от отрицателни тестове.  

В постановлението на Софийска градска прокуратура са изложени подробни мотиви за отказа да се образува досъдебно производство. АП-София споделя тези доводи и потвърждава отказа като законосъобразен.

Изразеното чрез ведомствената интернет страница на МВР лично мнение на министъра на вътрешните работи в оставка е повод прокуратурата да напомни, че в Република България има законоустановен ред за взаимодействие между правоохранителните и правоприлагащите институции, а опитите за осъществяване на комуникация посредством медиите по никакъв начин не допринасят за ефективно противодействие в борбата с престъпността, а точно обратното. Продължаващите вече над една година опити на отделни представители на изпълнителната власт да упражняват натиск над независимостта на органите на съдебната власт, освен до ерозиране на общественото доверие в държавните институции, неминуемо води и до отчетлива ескалация на престъпността.

Изразяваме очаквания, че като министър на вътрешните работи в оставка г-н Бойко Рашков ще изпълни задълженията си за осъществяване на законовите правомощия на МВР по разкриване и превенция на престъпността. Прокуратурата винаги е била и е в готовност да съдейства за ефективното противодействие срещу престъпността, особено когато са налице примери за тежки престъпления като регистрираните само в рамките на изминалия месец юли 2022 г.:

30.07.2022 г. – Грабеж на 86-годишна жена в с. Скутаре, Пловдивско,

29.07.2022 г. – Убийство с цел грабеж на 82-годишен мъж в с. Микрево, Благоевградско;

26.07.2022 г. – Умишлено убийство на 44-годишен мъж в с. Еница, Плевенско;

26.07.2022 г. – Убийство, извършено с особена жестокост на 61-годишен мъж край гр. Мизия, Врачанско;

Нападение и побой на таксиметров шофьор във Велико Търново, извършени по хулигански подбуди от 18-годишен младеж;

Побой над 73-годишен жител на с. Галиче, Врачанско, и други.

Докато противопоставянето между институциите руши общественото доверие в тях и държавността като цяло, прокуратурата за пореден път се обявява за възстановяване на взаимодействието между всички отговорни държавни органи в рамките на техните компетенции, съгласно Конституцията на Република България и законите в страната, за гарантиране защита правата, интересите и сигурността на българските граждани. За прокуратурата единственият "враг“ е бил и ще продължава да е престъпността.

Във връзка с изразеното лично мнение от министъра на вътрешните работи в оставка, Апелативна прокуратура-София следва да напомни, че съгласно Конституцията и законите главният прокурор на Република България не разполага с правомощия да осъществява пряк контрол и намеса в работата на отделни прокурори, както и водени от тях конкретни преписки. Наблюдаващите прокурори се произнасят по всеки конкретен случай съгласно законите, събраните доказателства и въз основа на вътрешното им убеждение.

В конкретния случай е упражнен инстанционен контрол от по-горестоящ прокурор при спазване на всички изисквания, съгласно законоустановения ред за осъществяване на инстанционен контрол по чл. 213, ал. 1 от НПК. В този смисъл, личното мнение на министъра на вътрешните работи в оставка не се основава на законовите разпоредби и още по-малко отговаря на принципите за разделение на властите, върховенството на закона и правовата държава.

Още по темата: общо новини по темата: 11865
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Другаря Чашков е толкова нещастен ,малоумен урод ,че до там е стигнал да рови кой ходи на дела докато е в карантина. Най вероятно съдията по делото ,прокурор от другата страна ,ако е дело по НК или другия адвокат са го наклепали пред Дамаджанов. Голямо престъпление!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Решения на Общинския съвет в Кюстендил
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Община Благоевград има гигантска финансова дупка
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: