Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Апелативен съд потвърди присъдата на 17-годишен сериен подпалвач с умствена изостаналост
Автор: Пламена Николова 16:31 / 05.11.2020Коментари (0)423
©
Илюстрация
Апелативен съд – Варна потвърди изцяло присъда на Добричкия окръжен съд спрямо 17-годишен подсъдим за палежи и кражба. Наложеното наказание на непълнолетното момче е в размер на 2 години лишаване от свобода при първоначален общ режим, съобщиха от пресслужбата на съда. 

В периода между 15 декември 2018 г. и 16 януари 2019 г., когато бил 15-годишен, Г. Р. проникнал общо пет пъти в общинска сграда – бивш Център за ученическо, техническо и  научно творчество в гр. Добрич и запалил със саморъчни средства учителската стая, няколко кабинета и хранилища.

На 19.12.2018г., влязъл в жилищен блок и запалил масичка с цветя във фоайето. Силно обгорели входните врати на няколко апартамента. Пожарът представлявал опасност за живота на живуща в сградата, имало риск огънят да обхване три апартамента. На 15 януари 2019-та непълнолетният проникнал и в друг жилищен блок, и подпалил таванското помещение. Нанесени били сериозни щети, имало опасност пожарът да се разпростре върху покрива. През нощта на 16 януари проникнал в друга жилищна кооперация, търсейки вещи за крадене. Отнел мобилен телефон.

Според психиатрична-психологична експертиза, момчето  страда от лека умствена изостаналост, но е могло да разбира свойството и значението на извършеното, и да ръководи постъпките си. Подсъдимият е направил самопризнания, които се подкрепят от доказателствата по делото. Установените факти не оставят у съда никакво съмнение по отношение на авторството на деянието.

Апелативният съд счита, че първата инстанция е определила справедливо наказание. По-тежката отговорност се обосновава от множеството деяния, извършени в сравнително кратък период. Многократността на проявите и наличието на друго осъждане не свидетелстват за проявено увлечение или лекомислие. Младата възраст не е била възпиращ фактор за извършването на множеството противоправни прояви. Напротив, наблюдава се плашеща тенденция на задълбочаване на престъпните навици. Затова съдът счита, че е необходимо наказанието да бъде изтърпяно ефективно.

Решението на въззивната инстанция може да се протестира или обжалва пред ВКС. 

Междувременно в свое определение Апелативният съд отчете, че мярката за неотклонение "задържане под стража“ на подсъдимия продължава вече точно две години. Продължаването на задържането би било незаконосъобразно, с оглед наложеното наказание е 2 години лишаване от свобода. Заради липсата на заинтересованост от страна на родителя, при когото живее, съдът определи на непълнолетния подсъдим мярка за неотклонение "под надзора на инспектора от детска педагогическа стая“.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: