Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Апелативен съд – Варна измени присъдата на румънеца Адриан, прегазил малката Радослава в Морската градина
Автор: Пламена Николова 12:25 / 04.03.2021Коментари (0)394
© bTV
Варненският апелативен съд измени присъдата на Окръжен съд Варна спрямо румънския шофьор Адриан К. Втората инстанция го оправда по тази точка от обвинението за нарушаване на Закона за движение по пътищата, според която "водачите са длъжни да контролират непрекъснато пътните превозни средства, които управляват", съобщиха от пресслужбата на съда.

Апелативният съд прие, че той е причинил смърт по непредпазливост, като е нарушил само втората част от  разпоредбата: "водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението“. Размерът на наказанията е потвърден: лишаване от свобода за 1 година и 4 месеца, с изпитателен срок от 3 години, и лишаване от право на управление на МПС за 1 г. и 6 месеца.

На 29.06.2019г. румънският гражданин, съпругата му и нейните родители от една страна, и семейството на 4-годишната Радослава, били на паркинг в Морската градина. Търсейки възможност за паркиране, подсъдимият не видял детето, което се движело отделно от майка си и баща си, и го ударил с автомобила си. Фатална се оказала последвалата маневра на заден ход.

Недоволни от първоинстанционния съдебен акт, частните обвинители - родителите на починалото дете, го обжалваха с искане за по-тежки наказания. Повереникът им акцентира, че с цел превенция, в случая не бива наказанията да са в минимален размер, нито да се прилага условното осъждане.

Подсъдимият изрази искрено разкаяние, че е отнел живота на дете. Адвокатът му посочи, че с поведението си бащата на момичето и тъстът на Адриан го подвели да тръгне назад, което довело до леталния изход.   

Според представителя на Апелативна прокуратура – Варна, няма основания санкцията да се увеличи, защото тя трябва да отчита естеството на ситуацията, ниската скорост на движение – около 7 км/ч и личността на подсъдимия.

Съдът съобрази и данните от справки от Република Румъния, от които е видно, че мъжът не е осъждан в родината си и няма задължения за наложени глоби. Това бе добавено към смекчаващите вината обстоятелства.

Автотехническата експертиза е установила, че причина за катастрофата е неупражняване на постоянен визуален контрол от страна на водача и липсата на адекватна реакция, въпреки липсата на препятствия пред възможността му да възприеме детето. Настоящият съд счете, че не е нарушена разпоредбата на Закона за движение по пътищата в частта, която вменява на водачите непрекъснат контрол над превозните средства и затова го оправда по това обвинение. С действията си обаче Адриан К. е нарушил същия член на закона, но в частта, която задължава шофьора да намали скоростта и при възникване на опасност да спре. Именно това е в пряка причинна връзка със смъртта на детето. Въззивната инстанция смята, че допуснатото нарушение, въпреки трагичния резултат, не може да се приравни към обичайните нарушения с грубо погазване на ЗДвП. Апелативният състав сподели извода на първостепенния съд за съпричиняване, тъй като родителите не са осъществили постоянен контрол и наблюдение върху невръстното дете на паркинг с движещи се МПС. Въззивната инстанция прие размера на наказанието за справедлив.

Решението на Апелативен съд – Варна подлежи на обжалване пред ВКС.

Още по темата: общо новини по темата: 7
29.06.2020 »
24.06.2020 »
12.02.2020 »
28.08.2019 »
12.07.2019 »
30.06.2019 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бивш преподавател в Югозападния университет със скандални разкрития за корупционни практики
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: